Owsiane ciasteczka z dużą ilością bakalii zawsze sprawdzą się w podróży, jako przekąska czy też spotkanie ze znajomymi przy kawie. Lekko karmelowe z orzechową nutą, chrupiące i sycące. Ciastka mimo tego, że są owsiane to nie należą do dietetycznych ale dla tego smaku warto czasem zbłądzić ;)
Składniki :
1 jajo
3/4 szklanki cukru muscovado
1 czubata szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
85 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka mieszanki domowych bakalii (rodzynki mix, żurawina, płatki migdałów, posiekane orzechy pekan)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
Wykonanie :
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy i ucieramy do połączenia składników. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem z silikonową powłoką. Nakładamy po 1 łyżce masy w niewielkich odstępach i lekko spłaszczamy zwilżoną dłonią. Ciastka pieczemy przez 10-15 minut lub do zarumienienia. Studzimy na kratce około 20 minut. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku do tygodnia moje wytrzymują 1 dzień ;)
U nas będą smakowały na 100% - kochamy takie chrupać do herbatki :)
OdpowiedzUsuńmożna je kupić, ale mają tyle cukru i kalorii że faktycznie lepej zrobic
OdpowiedzUsuń