środa, 15 lutego 2017

Ciasteczka owsiane z bakaliami


Owsiane ciasteczka z dużą ilością bakalii zawsze sprawdzą się w podróży, jako przekąska  czy też spotkanie ze znajomymi przy kawie. Lekko karmelowe z orzechową nutą, chrupiące i sycące. Ciastka mimo tego, że są owsiane to nie należą do dietetycznych ale dla tego smaku warto czasem zbłądzić ;)



Składniki :

1 jajo 
3/4 szklanki cukru muscovado
1 czubata szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych)
85 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/3 łyżeczki soli
1 szklanka mieszanki domowych bakalii (rodzynki mix, żurawina, płatki migdałów, posiekane orzechy pekan) 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1 szklanka mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej

Wykonanie :

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko oraz ekstrakt waniliowy i ucieramy do połączenia składników. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem z silikonową powłoką. Nakładamy po 1 łyżce masy w niewielkich odstępach i lekko spłaszczamy zwilżoną  dłonią. Ciastka pieczemy przez 10-15 minut  lub do zarumienienia. Studzimy na kratce około 20 minut. Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku do tygodnia moje wytrzymują 1 dzień ;) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz