czwartek, 27 października 2016

Napój kawowy na bazie kaszy jaglanej



Kremowy napój kawowy na bazie kaszy jaglanej to pobudzający i zdrowy zamiennik tradycyjnej kawy. 


Składniki :

(Porcja dla 2)

1 szklanka (130 g) ugotowanej na  sypko kaszy jaglanej 
1 szklanka dowolnego niesłodzonego mleka roślinnego
120 ml mocnego naparu kawowego (espresso) z dodatkiem rozgniecionych 2 ziarenek kardamonu
3 miękkie daktyle
2 łyżki syropu klonowego

Dodatki :

ubita śmietana z mleka kokosowego lub pianka ze spienionego mleka
szczypta cynamonu i kardamonu



Wykonanie :

W kielichu blendera umieszczamy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, daktyle. Następnie zalewamy ją szklanką mleka roślinnego i miksujemy na wysokich obrotach około 3 do 5 minut. Powinienwe powstać jednolity krem bez grudek. Następnie dodajemy syrop klonowy i miksujemy stopniowo dolewając schłodzony napar kawowy pozbywając go ziarenek kardamonu. Napój miksujemy przez kilka minut do lekkiego napowietrzenia. Schładzamy w lodówce przez 30 minut. Podajemy z dodatkiem gwiazdki śmietany z mleka kokosowego lub uzupełniamy spienionym mlekiem roślinnym lub krowim i delikatnie oprószamy cynamonem i kardamonem.


  • przepis przygotowany dla portalu kawa.pl

6 komentarzy:

  1. Super przepis, bardzo oryginalny. Wprowadzam do swojej kuchni od zaraz !

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny zamiennik! :) Od dzisiaj będę piła zdrową kawę :D

    OdpowiedzUsuń