sobota, 29 października 2016

Mango lassi na bazie kaszy jaglanej


Nowa wersja mango lassi w wersji wegańskiej, którego główny składnik to kasza jaglana.

Składniki :
(Porcja dla 2)

2 dojrzałe mango
1 szklanka roślinnego mleka (użyłam z nerkowców)
230 g ugotowanej kaszy jaglanej (1 szkl)
1/2 łyżeczki tartej kurkumy
szczypta kardamonu 3/4 szklanki lodowatej wody
1 banan (można pominąć jeżeli mango jest bardzo słodkie)


Wykonanie :

W kielichu blendera umieszczamy kaszę i mleko roślinne następnie miksujemy na najwyższej mocy przez kilka minut do momentu aż masa stanie się gładka i jednolita. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przez kilka minut do ich połączenia. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy większą ilość mleka roślinnego lub wody w okresie letnim można dodać kruszony lód. Serwujemy od razu po przyrządzeniu.


8 komentarzy:

  1. Wygląda super! Dodawałaś mleka z nerkowców własnej roboty czy gdzieś kupowałaś? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym razem własnej roboty ale czasem korzystam ze sklepowego choć bardzo rzadko bo zawiera cukier ;)

      Usuń
  2. Dodanie kaszy to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki niej koktajle są bardziej sycące, zdrowsze i rozgrzewające :)

      Usuń
  3. Idealne jako deser a nawet śniadanie ;)
    Zapraszam do siebie - http://jedzrosliny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. jestem ciekawa Twoich wrażeń po skosztowaniu tego koktajlu :)

      Usuń