sobota, 29 października 2016

Deser kawowo - rumowy z karmelizowanymi orzechami



Kremowy deser na bazie sera mascarpone aromatyzowany kawą i rumem podany na kruchym spodzie z ciasteczek amaretti i z karmelizowanymi orzechami w syropie klonowym.


Składniki :
(Porcja dla 4)

Krem :
2 żółtka
250 g serka mascarpone
40 g mocnego naparu kawowego 
50 g cukru kokosowego lub trzcinowego
15 g jasnego rumu

Dodatki :

ciasteczka amaretti według uznania (około po 5 szt na porcję)
likier kawowy do skropienia kruchego spodu
2 garście migdałów
2 garście orzechów laskowych
50 g syropu klonowego 
szczypta soli



Wykonanie :

Żółtka ucieramy razem z cukrem na gładki biały krem, następnie stopniowo dodajemy po łyżce serka mascarpone i miksujemy na wysokich obrotach przez kilka minut do napuszenia. Do masy dodajemy rum i napar kawowy, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Do pucharków na dno układamy po kilka pokruszonych drobno ciasteczek amaretto (5 szt) skrapiamy odrobiną likieru kawowego. Następnie do 3/4 wysokości szklanki napełniamy kremem. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez minimum 2 godziny. Na suchej patelni prażymy orzechy następnie dodajemy szczyptę soli i syrop klonowy, karmelizujemy. Dekorujemy krem  karmelizowanymi orzechami. 

  • przepis przygotowany dla portalu kawa.pl

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz go zrobić Beato by go skosztować :) Obiecuję, że smak Cię zachwyci :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo wykwintnie i elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę wygląda niesamowicie! :) Zapraszam na swój blog kulinarny. http://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie Julio i z miłą chęcią zajrzę do ciebie :* :)

      Usuń
  4. Nie wiem, jak to się stało, że wcześniej tutaj nie trafiłam, przepiękne i przesmaczne miejsce :)
    Zakochuję się w każdym kolejnym zdjęciu.
    I jadłabym wszystko!
    <3

    OdpowiedzUsuń