sobota, 4 czerwca 2016

Lody jogurtowe z mleczkiem kokosowym i syropem truskawkowym


Ostatnio sporo eksperymentuję ze smakami lodów i mój dom zamienił się w lodziarnię ;) Większość z nich robię na bazie gęstego jogurtu ale i pojawiły się takie tradycyjne na śmietanie i z cukrem, które są mistrzowskie jednak bardzo pracochłonne. Moje ulubione to jogurtowo - wiśniowe (niestety wiśnie mrożone) uwielbiam to połączenie.
 Dziś mam dla Was propozycję na domowe lody, do których wykonania fajnie jest posiadać maszynkę do lodów, bo skróci to nam czas oczekiwania na te pyszności oczywiście bez maszynki też da radę ;) Lody z dodatkiem gęstej, tłustej części mleczka kokosowego,dzięki której nasze lody będą bardziej kremowe, słodzone miodem, niewielką ilością syropu cukrowego (mały, niewinny grzeszek)i domowym syropem ze świeżych, słodkich truskawek. 




Składniki na syrop truskawkowy:

- 250 g słodkich truskawek
- 2 czubate łyżki płynnego dobrego miodu (użyłam surowego)
- 1 łyżka soku z cytryny
-szczypta soli

Wykonanie:

W rondelku umieszczamy truskawki przekrojone na pół, miód, sól i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy około 20 minut.  Po upływie tego czasu powinniśmy otrzymać gęsty syrop. Truskawki miksujemy. Studzimy i odstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.

Syrop cukrowy:

- 90 g drobnego cukru
- 90 ml wody

Wykonanie:

Cukier i wodę umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średniej mocy około 5 minut, aż syrop zgęstnieje. Studzimy.

Baza jogurtowa:

- 400 g gęstego jogurtu typu greckiego 
(swój kupiłam w Lidlu w wiaderku i jest najlepszy do lodów)
- stała część mleczka kokosowego z 1/2 puszki z minimum 85% zawartości kokosa (puszka to 400 ml)
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki syropu ryżowego lub z agawy (70 ml)
-syrop cukrowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli



Wykonanie lodów :

W dużej misce ubijamy mleko kokosowe i łączymy z jogurtem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Bazę jogurtową chłodzimy przez godzinę w lodówce.Masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy według instrukcji producenta. 
Cały proces zajął mi około 20 minut. 
Lody przekładamy do naczynia w którym będziemy mrozić i dodajemy 1/2 syropu truskawkowego. Mieszając końcówką łyżki by syrop lekko się wymieszał z bazą jogurtową. Lody mrozimy przez 40 minut do godziny. Po upływie 30 minut polewamy z wierzchu 1/2 z pozostałej części syropu truskawkowego i mrozimy przez kolejne 30 minut. Pozostałą część syropu truskawkowego możemy rozrobić z wodą i wypić z dużą ilością lodu.

  • Jeżeli nie posiadacie maszynki do lodów schłodzoną bazę jogurtową mrozimy przez 2 do 3 godzin co 30 minut miksując, by ją napowietrzyć. Jak masa będzie już dobrze zmrożona dodajemy syrop truskawkowy i postępujemy jak w punkcie przy użyciu maszynki.
Smacznego.





4 komentarze:

  1. Wyglądają jak prosto z lodziarni! :) Już wyobrażamy sobie ich smak..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) jako nastolatka pracowałam w lodziarni latem,tak więc coś mi tam jeszcze pozostało z umiejętności nakładania gałek na wafel ;) :)

      Usuń