niedziela, 22 maja 2016

Sernik z ricotty z rabarbarowym curdem


Delikatny sernik z kwaśną nutą rabarbaru na kruchym spodzie z dodatkiem mielonych migdałów. Całość ozdobiłam gwiazdkami bitej śmietany lekko słodzonej cukrem pudrem z dodatkiem skórki z cytryny dla przełamania smaku. 

Składniki na kruchy spód :
(blaszka 18 cm)

- 80 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 duże jajo
- 60 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 30 g mielonych migdałów (mąki)
- 1 czubata szklanka przesianej mąki pszennej 
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Wykonanie spodu :

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy. Blaszkę natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką migdałową. Wyklejamy ciastem tak by boki sięgały do połowy wysokości blaszki. Nakłuwamy ciasto wykałaczką, by podczas pieczenia równo się upiekło (wyrosło). Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (góra dół ) i pieczemy ciasto około 30 minut. W czasie jak piekarnik będzie się nagrzewał możemy wstawić ciasto do zamrażalki, by się nieco schłodziło. 
Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.


Składniki na masę serową :

- 250 g serka ricotty
- 3/4 słoiczka rabarbarowego curdu z tego przepisu
-1 łyżka drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki agaru 
- 100 ml mleka do rozpuszczenia agaru (mniej więcej)
1 łyżka oleju kokosowego
- 60 g dobrej, białej czekolady

Dodatkowo :

- 150 ml tłustej śmietanki do ubijania
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

Wykonanie :

Agar i mleko umieszczamy w garnuszku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym i cukrem. W misce przy pomocy rózgi łączymy ricottę i curd. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i rozpuszczony agar. Dokładnie mieszamy. Oczyszczoną obręcz blaszki zakładamy na formę z ciastem i zapinamy. Wylewamy masę serową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia i stężenia masy, a najlepiej na całą noc. Schłodzony sernik  ozdabiamy gwiazdkami bitej śmietany. 


4 komentarze:

  1. Śliczny ten sernik :) Kocham wszelkie desery z rabarbarem, które tak świetnie przełamuje słodycz. No i nie mogę się napatrzyć na tę uroczą stylizację - śliczna półeczka w tle:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zuza dziękuję za miły komentarz :* a ta półeczka to mój nabytek z Tk Maxx który tak naprawdę jest tacą, a w sumie był bo za moją sprawką jest już półką :D

      Usuń