czwartek, 10 marca 2016

Pomidorowa z marynowanym tempeh i kiełkami musztardowca na porto

Zupa pomidorowa, która tak naprawdę z naszą tradycyjną polską pomidorówką ma niewiele wspólnego.Gęsta, kremowa, gotowana na winie z aromatem świeżego tymianku z grillowanym tempeh, który marynował się w paście miso i  dodatkiem chrupiących kiełków musztardowca. Jej intensywny pomidorowy smak złagodziłam dodatkiem kremowego serka ricotta. Zapraszam na pomidorówkę w moim wydaniu.




Składniki:
(porcja dla 4)

- 1 szalotka drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku rozgniecione końcówką noża
- 350 ml gorącego wywaru warzywnego 
- warzywa z wywaru (2 marchwie, pietruszka, 1 łodyga selera naciowego), które zagęszczą nam zupę
- 100 ml wina porto
- 400 ml passaty pomidorowej
- świeży tymianek  2 gałązki  
- łyżka miodu akacjowego
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

- 70 g tempeh pokrojonego w mniejsze kawałki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki ciemnej pasty miso
- kiełki musztardowca lub inne wasze ulubione 
- po łyżce sera ricotta na porcję


Wykonanie:

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i około minuty podsmażamy szalotkę, tymianek i czosnek. Wlewamy wino i gotujemy około 3 minut na dużym ogniu, aż alkohol wyparuje. Następnie dodajemy gorący wywar warzywny, warzywa z niego i passate pomidorową. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy około 15 do 20 minut. W czasie gdy zupa się gotuje marynujemy tempeh w miso i sosie sojowym, możemy również go wcześniej zamarynować. 
Zupę doprawiamy solą i pieprzem, dosładzamy miodem i miksujemy na gładki krem. Zupę odstawiamy na palnik i gotujemy jeszcze około 2 minut. Tempeh grillujemy na suchej patelni lub z niewielką ilością oliwy. Zupę serwujemy z dodatkiem kiełków, tempeh i kleksem sera ricotta(w wersji wegańskiej można pominąć).
  • jeżeli nie mamy warzyw z wywaru wystarczy świeże warzywa pokroić w małe kawałki i razem podsmażyć z cebulą. Czas gotowania zupy przedłużyć o 7 do 10 minut.   

 

7 komentarzy:

  1. Krem jak marzenie, na pewno bardzo aromatyczny... W dodatku z tempehem, który uwielbiam :) a tych kiełków chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem jak marzenie, na pewno bardzo aromatyczny... W dodatku z tempehem, który uwielbiam :) a tych kiełków chętnie bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiełki musztardowca (gorczycy) są nieco zbliżone w smaku do rzeżuchy ;)

      Usuń
  3. W takim wydaniu mogłabym jeść codziennie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. To wszystko brzmi i wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń