piątek, 11 marca 2016

Koktajl owocowy na talię osy part.2

Koktajl swoją barwą wprawia mnie w cudowny nastrój, a smakiem przypomina  ciepłe dni lata, do których jest jeszcze daleko. W  okresie zimowym uwielbiam korzystać z zapasów letnich owoców, które kryją się na dnie zamrażalki. Dodaję je  do naleśników, ciast, robię ekspresową konfiturę albo miksuję w koktajlach. 
Dzisiejsza propozycja na wykorzystanie mieszanki mrożonych owoców jest w smoothie, który z dodatkiem niewielkiej ilości śmietany z mleczka kokosowego może być również fit deserem. 


Składniki:
(porcja dla 2)

- 250 g mrożonych owoców
- 2 dojrzałe banany 
- 250 ml mleka roślinnego
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- garść świeżej mięty i bazylii
- 1 łyżeczka zmielonych na puder płatków hibiskusa

Dodatkowo:

- 3 łyżki stałej części  mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- szczypta pudru hibiskusowego jako naturalny barwnik

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i przy pomocy rózgi ubijamy na bitą śmietanę.


 Wykonanie:

Owoce lekko rozmrożone umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Przelewamy do wysokich szklanek z kostkami lodu (można pominąć) uzupełniamy gwiazdką śmietany. 
Na zdrowie ;)  




2 komentarze: