czwartek, 24 marca 2016

Babeczki z kremowego serka ricotta polane hibiskusowym lukrem


Kolejna propozycja na wielkanocny wypiek. Tym razem babeczki z serka ricotta aromatyzowane skórką cytrynową i polane lukrem z dodatkiem pudru z hibiskusa. Przeurocze i przepyszne, a w dodatku ekspresowo się robi. Lekko wilgotne i puszyste. Idealne na wielkanocny stół. 


Składniki na lukier:

- 1 czubata łyżka pudru z hibiskusa
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny

Składniki na 4 średnie babeczki:

- 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 duże jajka 
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki semoliny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g serka ricotta
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Wykonanie:

Jajka  ucieramy z cukrem na białą puszystą masę. Następnie nadal miksując na niskim biegu dodajemy stopniowo ricottę i masło. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i semolinę. Dokładnie mieszamy przy pomocy rózgi lub drewnianej łyżki. Dodajemy skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Masę przelewamy do foremek na babeczki natłuszczonych masłem i oprószonych mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg ) przez 20/25 minut. Upieczone wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Składniki na lukier umieszczamy w miseczce i łączymy ze sobą. Lukier powinien być dość gęsty. Babeczki  polewamy obficie lukrem hibiskusowym.
Smacznego.


4 komentarze:

  1. Fajny pomysł na różowy lukier :) Jak dla mnie, idealny rozmiar babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo urocze :) O babkach z ricottą nie słyszałam. Brzmi bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Yum yum! This recipe looks delicious. And the photos are fabulous.

    Jasmine x

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie, zazdroszczę talentu kulinarnego :)

    OdpowiedzUsuń