czwartek, 25 lutego 2016

Wegańska fit galaretka z czerwonych pomarańczy bez cukru

Sezon na czerwone pomarańcze trwa w najlepsze. Soczyste, słodkie o pięknej barwie. Zastosowań w kuchni jest wiele i to nie tylko na słodko.
 Często wracam do  sałatki z fenkułu z dodatkiem jarmużu i wspomnianych czerwonych pomarańczy, piekę również kaczkę mojemu lubemu z korzennymi przyprawami, a w dni kiedy jestem bez energii serwuję zupę marchwiową
Dzisiejsza moja propozycja z użyciem czerwonej pomarańczy będzie na słodko ale bez użycia grama cukru. Jest to wegańska galaretka pomarańczowa na białym winie z dodatkiem aromatycznego rozmarynu, która została wykończona  puszystą śmietaną z mleczka kokosowego z dodatkiem orzeźwiającej limonki. 


Składniki na galaretkę:
(porcja dla 2)

- 150 ml świeżo wyciskanego soku z czerwonych pomarańczy
- 100 ml półwytrawnego białego wina/ w wersji dla dziecka soku jabłkowego bez cukru
- 50 g ksylitolu
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sok z połowy limonki
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 2 łyżki agaru
- odfiletowana 1 pomarańcza pokrojona na segmenty

Wykonanie:

W garnku o grubym dnie umieszczamy wszystkie składniki poza agarem i i  kawałkami pomarańczy. 
Następnie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy kilka minut, aż alkohol wyparuje tak około 5 minut, w wersji z sokiem pomijamy ten etap. Następnie dodajemy agar i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy płyn odstawiamy do przestudzenia na 15 minut od czasu do  czasu mieszając.
Do pucharków układamy kawałki pomarańczy i zalewamy płynem. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.


Bita śmietana:

- stała cześć mleka kokosowego z 1/2 puszki
- otarta skórka z limonki 
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki pudru z ksylitolu (ksylitol zmieliłam w młynku do kawy)
- 1/2 łyżeczki herbaty macha (można pominąć)

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy na sztywną pianę.
Schłodzone galaretki ozdabiamy gwiazdką bitej śmietany. Przechowujemy w lodówce do kilku dni, bez śmietany.



4 komentarze:

  1. O mamo, ale pyszności! Ostatnio udało mi się kupić czerwone pomarańcze, wiec mogę zrobić :)P.s. tez uwielbiam sałatkę z fenkułu i pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czerwone pomarańcze trudno dostępne w mojej miejscowości, ale jak już uda mi się je kupić to biorę od razu 20 kg i jem na zapas ;) galaretkę polecam :D

      Usuń