piątek, 12 lutego 2016

Dietetyczny mus czekoladowy z miętową nutą


Po dwumiesięcznej przerwie wracam do Was z przepisem na czekoladowy mus.  Delikatny i puszysty na bazie jogurtu naturalnego, słodzony miodem akacjowym. Deser idealny dla osób na diecie, które nie potrafią odmówić sobie małych przyjemności. 
Do musu użyłam czekoladę deserową 70% z dodatkiem mięty, która idealnie komponuje się ze słodyczą owocu granatu i prażonymi płatkami migdałowymi.




Składniki na mus :
(porcja dla 3 osób)

- 70 g gorzkiej czekolady z dodatkiem mięty
- 1 czubata łyżka masła
- 2 łyżki miodu akacjowego lub innego płynnego, dobrego miodu
- 300 g gęstego jogurtu naturalnego, bez cukru z niską zawartością tłuszczu
- szczypta soli

Dodatkowo :

- 2 czubate łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
- 3 łyżki ziarenek owocu granatu

Wykonanie :

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i 1 łyżką miodu. Odstawiamy na kilka minut do przestudzenia. Następnie dodajemy drugą łyżkę miodu i stopniowo po łyżce jogurtu energicznie mieszając przy pomocy rózgi do napowietrzenia musu. Przelewamy do szklanek lub słoiczków pozostawiając miejsce na ziarenka granatu i płatki migdałowe. Mus odstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na całą noc. Schłodzony mus wykańczamy owocami i orzechami. 


6 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia! Cudowny deser! Napatrzeć się nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dość że czekolada to zdecydowanie moje uzależnienie, to w takiej postaci kusi o stokroć mocniej :D Mmmm taki mus to musi być raj dla podniebienia... ;)

    OdpowiedzUsuń