sobota, 12 grudnia 2015

Wegański tort czekoladowo - kawowy z kremem żurawinowo - wiśniowym


Zauważyłam, że tworzenie wegańskich tortów, ciast czy też innych słodkich wyrobów sprawia mi największą frajdę i satysfakcję. Zrobienie czy też w pewnym stopniu skopiowanie tych tradycyjnych wypieków to nie lada wyzwanie. Strona wizualna to jedno ale najważniejszy jest smak i tekstura. Nie powiem, że każdy mój eksperyment to sukces, wiele ciast poszło do kosza, bo smak dalece odbiegał od ideału. Czasem bywało też tak , że przez  swój pośpiech i niecierpliwość potrafiłam zepsuć wszystko podczas efektu końcowego, bo po co czekać, aż biszkopt będzie w 100 % zimny, przecież krem na pewno się nie rozpłynie. Ach jak ja nie lubię siebie za to. Czasem bywa też tak, że produkt Was zawodzi. Mleko kokosowe też może się zważyć podczas ubijania i wtedy przez najbliższy tydzień wcinasz codziennie curry na obiad ;)
Tort, który tak pięknie się pręży na zdjęciach powstawał przez 2 noce. Pierwsze założenie było takie, że ma być to tort z kremem kawowym. Jednak pierwsza próba się nie powiodła, a smak kremu nie dał tego efektu Wow. Drugie podejście było strzałem w 10. Wykorzystanie konfitury wiśniowo - żurawinowej do kremu i połączenie go z białą czekoladą dało oczekiwany efekt Wow co mnie bardzo ucieszyło. Jednak sam krem owocowy to za mało, musiał pojawić się element kawy i czekolady z domieszką alkoholu . Tak więc kolejna noc spędzona w kuchni nie poszła na marne i dziś mogę się z Wami podzielić  przepisem na wegański tort czekoladowo- kawowy z kremem owocowym, który mam nadzieję podbije wasze kubki smakowe. 




Składniki na konfiturę żurawinowo - wiśniową :

- 100 g mrożonej żurawiny
- 100 g mrożonych wiśni
- 100 g jasnego cukru muscovado
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 ml porto

Wykonanie :

Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy przez 20 do 30 minut co jakiś czas mieszając, by konfitura się nie przypaliła. Miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Studzimy.

Biszkopt czekoladowy :
( porcja na 2 blaszki 18 cm)

Składniki suche :

- 2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 czubatych łyżek kakao
- 10 czubatych łyżek muscovado
- szczypta soli

Składniki mokre :

- 1 i 3/4 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 40 g porto

Wykonanie :

W jednej misce łączymy suche składniki, a w drugiej mokre. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia składników. Masę czekoladową dzielimy na 2 równe części i przekładamy do natłuszczonych form. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy w blaszce. 
Blaty po upieczeniu  mogą być nierówne, czy też nawet popękają nie przejmujcie się tym po ostudzeniu wyrównajcie je ścinając wierzch nożem,lub przy pomocy żyłki. 


Krem czekoladowo - kawowy składniki :

- 2 dojrzałe awokado zmiksowane na gładki mus
- stała cześć mleka kokosowego z 1 puszki
- 1/2 szklanki płynnego słodu (użyłam syropu klonowego)
- 100 g czekolady 70 %
- 20 g ciemnego rumu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozprowadzamy w  1 łyżce gorącej wody

Wykonanie :

Mleko kokosowe ubijamy z dodatkiem płynnego słodu. Następnie łączymy z musem z awokado. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Dodajemy rum i kawę. Mieszamy do połączenia składników. Pozostawiamy na 20 minut do przestudzenia. Po tym czasie łączymy z masą. Krem wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do stężenia.

Krem żurawinowo - wiśniowy :

- stała cześć mleka kokosowego z 1 puszki
- 2 czubate łyżki konfitury żurawinowo - wiśniowej
- 100 g białej wegańskiej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 20 g jasnego rumu

Wykonanie :

Mleko kokosowe ubijamy z dodatkiem konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego. Następnie dodajemy rum i studzimy przez 20 minut. Czekoladę łączymy z kremem. Schładzamy w lodówce przez godzinę.

Wykonanie końcowe :

Przestudzone i wyrównane blaty układamy na paterze. Pierwszy blat smarujemy większą częścią kremu owocowego tak 3/4. Następnie układamy drugi blat lekko dociskając. Smarujemy górę i boki większą częścią kremu przy pomocy szpatułki. Szpatułkę możemy co jakiś czas zanurzać w ciepłej wodzie ułatwi nam to pracę przy nakładaniu kremu i jego formowaniu. Pozostałe części kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i ozdabiamy. Tort schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Smacznego.



3 komentarze:

  1. Wow, ten tort jest obłędny! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale torcik! :) Prezentuje się fenomenalnie! Aż mam ochotę sięgnąć po kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń