czwartek, 26 listopada 2015

Wegański mus czekoladowy na czekoladowym biszkopcie z pomarańczową nutą.





Półki sklepowe uginają się pod ciężarem ozdób świątecznych i wprawiają mnie w cudowny nastrój. Brakuje jeszcze nuty świątecznej ale założę się, że 1 grudnia będzie rozbrzmiewać ze sklepowych głośników. 
W Irlandii w tym tygodniu, a dokładnie w piątek mamy Black Friday, czyli przeceny nawet do 70% będzie szaleństwo, szczególnie w sklepach z elektroniką. Ja raczej sobie odpuszczę bo nie lubię tłumów i wybiorę moją ulubioną formę zakupów bez potrzeby wychodzenia z domu z kubkiem herbaty i kawałkiem czekoladowego musu. 
 Ciasto czekoladowe, a raczej mus z delikatną pomarańczową nutą to pierwsza z moich słodkich świątecznych propozycji. Mus czekoladowy jest delikatny i puszysty i świetnie łączy się z mocno czekoladowym biszkoptowym spodem, a  to wszystko z aromatem soczystej skórki z pomarańczy i likierem pomarańczowym. Mus jest przepyszny i koniecznie muszę go zrobić w wersji waniliowej z dodatkiem wiśni, a Was  zachęcam do wypróbowania wersji czekoladowej.



Czekoladowe trufle składniki :
(około 15 szt ale nie jestem pewna, nie pamiętam ile powędrowało do buzi, takie dobre)

- 50 g czekolady minimum 70%
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 100 g orzechów mix
- 7 daktyli namoczonych wcześniej o odciśniętych z wody
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ekspandowany amarantus lub wiórki kokosowe do obtaczania trufli

Wykonanie :

W kielichu malaksera umieszczamy orzechy, daktyle i olej kokosowy. Miksujemy do momentu, aż masa się połączy w jedną całość. 
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego, sokiem z pomarańczy i skórką. Masę czekoladową dodajemy do masy orzechowej, krótko mieszamy w malakserze do połączenia składników. Z masy czekoladowo - orzechowej robimy trufle wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy je w ekspandowanym amarantusie lub wiórkach kokosowych. Trufle chłodzimy w lodówce przez godzinę.


 
Składniki na biszkopt :
(porcja na blaszkę 18 cm)

Składniki suche :

- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli

Składniki mokre :

- 1/3 i 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 20 g likieru pomarańczowego
1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie :

W jednej misce łączymy suche składniki, a w drugiej mokre. Do składników mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia składników. Masę czekoladową przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy w blaszce.


Składniki na mus czekoladowy :

- stała część mleka kokosowego z 2 puszek (schłodzona)
- 50 g czekolady minimum 70%
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- szczypta soli
- 100 a nawet 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy 
- 60 ml płynnego słodu
- 3 łyżki agaru
- 150 ml mleka roślinnego
- 20 g likieru pomarańczowego

Dodatkowo :

Wiórki czekolady do ozdoby

Wykonanie :

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego, szczyptą soli. Studzimy dodając sok pomarańczowy i likier. Mieszamy do połączenia składników. 
Mleko kokosowe ubijamy z płynnym słodem. 
Agar rozpuszczamy w mleku roślinnym zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Lekko studzimy.
Do ubitego mleczka dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczony i przestudzony agar. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę przelewamy na biszkopt. Blaszkę dodatkowo możemy natłuścić olejem kokosowym, dzięki temu łatwiej i bez uszkodzeń musu usuniemy blaszkę. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 6 godzin, a najlepiej przez noc. Ciasto  ozdabiamy truflami lekko je wciskając i wiórkami czekolady.

Smacznego.

  
  • składniki podwajamy jeżeli nasza blaszka ma więcej niż 20 cm średnicy.
  

10 komentarzy:

  1. cudownie wygląda, niesamowity klimat zdjęć :) Gratuluję talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle czekolady! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam się, czekolada zawsze i wszędzie, a najlepiej gorzka! <3 ten mus jest cudowny, nie wspominając już o biszkopcie i truflach <3
    ja tam też na zakupowe szaleństwo dzisiaj się nie wybieram, ale tradycyjnie jakieś weekendowe zakupy by się przydały i tyle ;) jedzenia oczywiście, więc może trafię na ciekawe przeceny :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No kochana, dodaję do listy świątecznych deserów! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo super! :D ale to dopiero początek moich słodkich świątecznych propozycji ;), tak więc zostaw jeszcze trochę wolnego miejsca na swojej liście świątecznych deserów ;) :D

      Usuń