czwartek, 5 listopada 2015

Pulpety z kaszy jaglanej z harissą w sosie pomidorowym.



Troszkę mnie tu nie było i aż mi głupio, że tak Was zaniedbałam. Jednak ostatni miesiąc był dla mnie bardzo intensywny i poświęcony pracy, po części związanej z blogiem. Do mojego powrotu i publikacji przepisu przyczyniła się grypa,  która przykuła mnie do łóżka i sprawiła, że na chwilę zwolniłam. W najbliższych dniach mam zamiar  nadrobić wszystkie zaległości i zacząć publikować kolejne przepisy   
Moja dzisiejsza propozycja rozgrzeje nie tylko wasze ciała ale i zmysły. Delikatne pulpety z kaszy jaglanej z aromatyczną harissą i słodkim sosem z soczystych pomidorów, a wszystko to podane na puree z pasternaku z dodatkiem jabłka.



Składniki na sos :

0,5 kg mięsistych, słodkich pomidorów
1 szalotka drobno pokrojona
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka harissy
1 łyżeczka płynnego słodu
garść świeżego oregano
sól i pieprz do smaku


Wykonanie sosu

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotkę z czosnkiem i szczyptą soli. Dodajemy harissę i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym oregano i płynnym słodem.

Składniki na pulpety :

1 szklanka kaszy jaglanej suchego produktu ( 250 ml)
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 czerstwa bułka kajzerka (70 g)
2 szalotki drobno pokrojone
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 i 1/2 łyżeczki harissy
2 tarte marchwie na tarce o dużych oczkach
1 łyżka mieszanki świeżych ziół (mięta, oregano, majeranek, szałwia, lubczyk)
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia

Wykonanie pulpetów :

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie. Zalewamy 2 szklankami wody z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy około 15 minut, co jakiś czas mieszając, by kasza nie przywarła do dna garnka. W razie konieczności dolewamy odrobinę wody (1/3 szklanki). Ugotowaną kaszę odstawiamy na kilka minut by przestygła.
Do malaksera wrzucamy kajzerkę i rozdrabniamy na drobne okruszki. W misce umieszczamy przestudzoną kaszę pozbawioną liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy rozdrobnioną kajzerkę, pokrojoną szalotkę, czosnek, posiekane świeże zioła, harissę, tartą marchew. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na 15 minut, by smaki się przegryzły.
Zwilżamy dłonie w wodzie i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z pierwszego tłoczenia z dwóch stron na złoty kolor. Pulpety układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Składniki na puree :

1 kg pasternaku
3 kwaśne jabłka
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
chlust oliwy
3 łyżki mleka roślinnego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie :

Obieramy pasternak i jabłka. Kroimy na kawałki podobnej wielkości. Gotujemy do miękkości z czosnkiem i gałązką tymianku. Odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Blendujemy na gładkie puree. Następnie dodajemy mleko, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Stawiamy na mały płomień i odparowujemy, energicznie mieszając drewnianą łyżką przez minutę.
Pulpety serwujemy na puree z pasternaku z jabłkiem polane sosem pomidorowym.
Smacznego.


1 kg pasternaku
3 kwaśne jabłka
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
chlust oliwy
3 łyżki mleka roślinnego
sól i pieprz do smaku
1 kg pasternaku
Obieramy pasternak i jabłka. Kroimy na kawałki podobnej wielkości. Gotujemy do miękkości z czosnkiem i gałązką tymianku. Odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Blendujemy na gładkie puree. Następnie dodajemy mleko, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Stawiamy na mały płomień i odparowujemy, energicznie mieszając drewnianą łyżką przez minutę.3 kwaśne jabłka
2 ząbki czosnku
Obieramy pasternak i jabłka. Kroimy na kawałki podobnej wielkości. Gotujemy do miękkości z czosnkiem i gałązką tymianku. Odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Blendujemy na gładkie puree. Następnie dodajemy mleko, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Stawiamy na mały płomień i odparowujemy, energicznie mieszając drewnianą łyżką przez minutę.świeży tymianek
chlust oliwy
3 łyżki mleka roślinnego
sól i pieprz do smaku1 kg pasternaku
3 kwaśne jabłka
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
chlust oliwy
3 łyżki mleka roślinnego
sól i pieprz do smaku1 kg pasternaku
3 kwaśne jabłka
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
chlust oliwy
3 łyżki mleka roślinnego
sól i pieprz do smakuPomidor1 szklanka kaszy jaglanej suchego produktu ( 250 ml)
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 czerstwa bułka kajzerka (70 g)

1 kg pasternaku
3 kwaśne jabłka
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
chlust oliwy
3 łyżki mleka roślinnego
sól i pieprz do smaku2 szalotki drobno pokrojone
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 i 1/2 łyżeczki harissy
2 tarte marchwie na tarce o dużych oczkach
1 łyżka mieszanki świeżych ziół (mięta, oregano, majeranek, szałwia, lubczyk)
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczeniay sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórk1 szklanka kaszy jaglanej suchego produktu ( 250 ml)
1 szklanka kaszy jaglanej suchego produktu ( 250 ml)
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 czerstwa bułka kajzerka (70 g)
2 szalotki drobno pokrojone
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 i 1/2 łyżeczki harissy
2 tarte marchwie na tarce o dużych oczkach
1 łyżka mieszanki świeżych ziół (mięta, oregano, majeranek, szałwia, lubczyk)
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 czerstwa bułka kajzerka (70 g)
2 szalotki drobno pokrojone
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 i 1/2 łyżeczki harissy
2 tarte marchwie na tarce o dużych oczkach
1 łyżka mieszanki świeżych ziół (mięta, oregano, majeranek, szałwia, lubczyk)
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczeniai i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotkę z czosnkiem i szczyptą soli. Dodajemy harissę i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym oregano i płynnym słodem.1 szklanka kaszy jaglanej suchego produktu ( 250 ml)
2 liście laurowe
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy szalotkę z czosnkiem i szczyptą soli. Dodajemy harissę i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym oregano i płynnym słodem.2 ziela angielskie
1 czerstwa bułka kajzerka (70 g)
2 szalotki drobno pokrojone
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 i 1/2 łyżeczki harissy
2 tarte marchwie na tarce o dużych oczkach
1 łyżka mieszanki świeżych ziół (mięta, oregano, majeranek, sz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz