sobota, 12 września 2015

Zupa dyniowo - pomidorowa




Połączenie mijającego lata z nadchodzącą jesienią. Rozgrzewająca zupa z dyni i pomidorów z dodatkiem prażonej ciecierzycy i chipsami z jarmużu. 




Składniki :
(porcja dla 4 osób)

- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 280 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
- 140 g marchwi pokrojonej w grube plastry
- kawałek chili (ilość zależna od waszej skali ostrości )
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 0,5 kg mięsistych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w większe kawałki
- 500 ml gorącego wywaru warzywnego
- 100 mleka roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- oliwa dosmażenia

Dodatkowo :

- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
- liść jarmużu 


Wykonanie :

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, imbir i chili. Dodajemy marchew, dynię i przesmażamy warzywa około minuty. Dodajemy pomidory i zalewamy gorącym wywarem warzywnym. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy  około 20 minut lub do miękkości warzyw. Zupę miksujemy na gładki krem wlewając stopniowo mleko roślinne. Doprawiamy solą  i pieprzem.
Ciecierzycę oprószamy solą, pieprzem i papryką dodajemy oliwę. Dokładnie mieszamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Dwie minuty przed końcem wkładamy liścia jarmużu porwanego na  małe kawałki oblanego odrobiną oliwy i oprószonego solą i pieprzem. 
Zupę serwujemy z chipsami jarmużu i prażoną ciecierzycą.
Smacznego. 




1 komentarz: