wtorek, 8 września 2015

Wegańskie mielone z niepalonej kaszy gryczanej w sosie kurkowym na whisky z rozmarynem.


Stary, poczciwy mielony, uwielbiany przez wielu. Odtworzenie smaku w wersji wegańskiej było dla mnie nie lada wyzwaniem, jednak muszę przyznać, że całkiem dobrze mi poszło. Na początku powstał w wersji wegetariańskiej, jednak nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zrobić go w wersji wegańskiej. Myślę, że sukcesem tego mielonego jest smak, a to wszystko dzięki przyprawom, których użyłam. Sporo majeranku, czosnek, kolendra i kumin. To jest mieszanka przypraw, którą zawsze stosuję do mielonych nawet tych mięsnych.
 Kotlety z niepalonej kaszy gryczanej to jest jedno z nielicznych dań wegańskich, które uzyskują miano ulubionych przez mięsożernego Drwala. 
Drwal, jak to Drwal zawsze kręci nosem na dania bezmięsne, a tu takie miłe zaskoczenie. Chyba lepszej rekomendacji nie trzeba i nie pozostaje Wam nic innego jak je zrobić by się przekonać.




Składniki na kotlety :
( przepis na ok. 14 szt)

- szklanka niepalonej kaszy gryczanej, suchego produktu (250 ml)
- 1/2 cebuli startej na tarce na dużych oczkach
- 2 ząbki czosnku przeciśniętych przez praskę
- 2 garście orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
- 1 czerstwa bułka kajzerka lub kromka chleba na zakwasie (80 g)
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- garść świeżej natki pietruszki 
- 2 czubate łyżki płatków owsianych 
- sól i pieprz do smaku

Dodatkowo :

- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- bułka tarta do obtoczenia kotletów


Wykonanie :

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie.  Zalewamy 2  szklankami wody z  liściem laurowym i zielem angielskim. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając by kasza nie przywarła do dna garnka. W razie konieczności dolewamy odrobinę wody (1/3 szklanki ). Ugotowaną kaszę odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia.
Do malaksera wrzucamy kajzerkę lub kromkę chleba i rozdrabniamy na drobne okruszki. W misce umieszczamy przestudzoną kaszę pozbawioną liścia laurowego i ziela angielskiego. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do ich połączenia. Masa powinna być zwarta. Jeżeli będziecie mieli wrażenie, że jest za sucha to dodajcie więcej musztardy lub jak będzie za luźna to dodajcie  płatki owsiane. Masę odstawiamy na 15 minut by smaki się przegryzły. Zwilżamy dłonie wodą i formujemy średniej wielkości kotlety lekko je spłaszczając. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 minut. 

Sos kurkowy na whisky z rozmarynem :

- 1 szalotka pokrojona w drobną kostkę
- 150 g małych kurek
-  1 łyżka soku z cytryny
- gałązka rozmarynu
- 70 ml whisky
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 100 ml gorącego wywaru warzywnego lub wody
- 1 łyżeczka płynnego słodu
- 150 g  wegańskiej śmietany lub w wersji wegetariańskiej wiejskiej śmietany
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie :

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy szalotkę z kurkami, sokiem z cytryny i gałązką rozmarynu. Dodajemy whisky i podpalamy. Gotujemy, aż cały alkohol  się wypali. W miseczce łączymy śmietanę z wywarem warzywnym, musztardą i  sosem sojowym. Powolnym strumieniem wlewamy do kurek i energicznie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Trwa to około 5 minut. Dosładzamy płynnym słodem i doprawiamy solą i pieprzem. W przypadku użycia wiejskiej śmietany sos zagęszczamy odrobiną skrobi ziemniaczanej. 

Kotlety serwujemy polane sosem kurkowym z surówkami i puree ziemniaczanym. 
Smacznego.



1 komentarz:

  1. Zwyklych mielonych nie tkne a te z checia bym sprobowala :)

    OdpowiedzUsuń