piątek, 18 września 2015

Wegański, orkiszowy placek drożdżowy z karmelizowaną cebulą i dynią


Królowa Dynia ląduje we wszystkich ostatnich moich potrawach. W zupach, sałatkach, deserach, plackach i gdzie tylko poniesie mnie moja wyobraźnia. Uwielbiam jej słodki smak. Dynia jest cudownym i elastycznym warzywem. W zależności od dodanych przypraw może być królową słodkich wypieków jak i wytrawnych. 
Dziś przedstawiam Wam przepis na wegański, orkiszowy placek drożdżowy z karmelizowaną cebulą i dynią. Jest to placek drożdżowy a'la pizza. Słodycz dyni i karmelizowanej cebuli świetnie współgra z ostrą nutą chili i słonymi kaparami. Zapraszam do skosztowania.

Składniki na ciasto drożdżowe :
(porcja dla 4 osób)

- 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 ml letniego mleka roślinnego owsianego 
- 1 saszetka drożdży suszonych (7 g) 
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru muscovado
- 3 łyżki oliwy

Wykonanie :

W miseczce robimy zaczyn z drożdży, cukru, letniego mleka i 3 łyżek mąki. Zaczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce  na 15 minut. W misce łączymy sól, oliwę i zaczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto ręcznie przez 5 minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.


Składniki na farsz :

- 2 średnie cebule
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
- gałązka tymianku

Wykonanie :

Cebulę kroimy w piórka. Czosnek i chili kroimy w drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Zmniejszamy płomień na średni, dodajemy tymianek i smażymy farsz przez 15 minut  aż cebula się z karmelizuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

Dodatkowo :

- 140 g dyni piżmowej pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 łyżki kaparów
- oliwa
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Wykonanie placka :

Wyrośnięte ciasto dzielimy na  dwie równe części. Każdą z nich wałkujemy na blacie oprószonym mąką na prostokąt około 15 cm/ 25 cm. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia. Boki ciasta lekko zawijamy do środka. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wykładamy po porcji farszu cebulowego, układamy ciasno plasterki dyni i kapary. Skrapiamy oliwą i oprószamy  wędzoną papryką. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (termoobieg) razem z blaszką na której będziemy piec placek. Placek przekładamy na blaszkę i pieczemy około 20 minut, lub do zarumienienia ciasta.
Gotowy serwujemy skropiony oliwą lub z domowym sosem pomidorowym.
Smacznego.




6 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie, tak kolorowo i jesiennie...:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam Twoje pomysły na wegańskie dania i cudowne zdjęcia! <3
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolorowy placek! Prezentuje się bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń