piątek, 4 września 2015

Stek z tofu w klonowej glazurze w sosie szafranowym.


Po zapoznaniu Was z przepisem na wegańską śmietanę przyszedł czas na jej wykorzystanie w daniach. 
Jak wspomniałam wcześniej dużym atutem tej śmietany jest to, że się nie waży, a sosy wychodzą na niej kremowe i nie potrzebują by je dodatkowo zagęszczać mąką. 
Moja dzisiejsza propozycja to sos szafranowy, który uwielbiam i mogłabym nim wszystko polewać. Propozycja obiadowa jest banalnie prosta i zanim ktoś z Was powie fuuu tofu to zauważcie, że mięso, które nie zostało poddane żadnej obróbce termicznej, ani  nie uświadczyło przypraw czy też marynat też jest fuuu. Tak więc zanim zaczniecie kręcić nosem na tofu to spróbujcie mojej propozycji, może się przekonacie, że nie takie znowu tofu straszne. 


Składniki na sos szafranowy :

- 1 szalotka pokrojona w drobną kostkę
- 40 g sherry
- szczypta szafranu (1/3 łyżeczki)
- 50 ml gorącej wody lub wywaru warzywnego
- sól i pieprz do smaku


Wykonanie :
Na rozgrzanym oleju szklimy szalotkę. Dodajemy sherry i podpalamy (uwaga na paluszki). Gdy alkohol wyparuje i przestanie się palić dodajemy szafran. Zmniejszamy ogień na średni i wlewamy  wegańską śmietanę wymieszaną z wodą lub wywarem warzywnym. Gotujemy kilka minut do zagęszczenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdyby sos był za gęsty rozrzedzamy go odrobiną wody.

Składniki na stek z tofu :
(porcja dla 2 osób)

- 4 plastry tofu
- 3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka sosu sojowego
 sól i pieprz do smaku

Wykonanie :

W półmisku łączymy syrop klonowy z sosem sojowym. Zanurzamy plastry tofu w marynacie i pozostawiamy na kilkanaście minut aby przeszło smakiem. Rozgrzewamy patelnie ( możemy użyć tłuszczu do smażenia). Oprószamy plastry tofu pieprzem i ewentualnie solą. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż syrop klonowy się z karmelizuje. 
Stek z tofu serwujemy na ryżu pełnoziarnistym, polanym sosem szafranowym i sezonowymi warzywami.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz