sobota, 1 sierpnia 2015

Wegańskie lody czereśniowe z octem balsamicznym.


Odkąd stałam się posiadaczką maszyny do lodów robię je nieustannie, co róż to kombinując z przeróżnymi smakami. 
Tym razem postawiłam na połączenie czereśni z octem balsamicznym. Może komuś wydawać się dziwne połączenie, bo jak to ocet w lodach. Tak ocet w lodach i naprawdę świetnie się komponuje ze słodką czereśnią. Ten kto jest wielkim fanem sosu balsamico to wie o czym mówię.
Czereśnie zostały ugotowane razem z octem i cukrem, a później zmiksowane na sos, który również jest idealny jako sos do sałatek. Wystarczy go połączyć z tradycyjnym winegretem i polać świeżą sałatę. 
Lody zostały wykonane przy pomocy maszyny do lodów ale i bez niej jest to możliwe aczkolwiek bardziej pracochłonne. Bazę jasną waniliową schładzamy w zamrażarce przez co najmniej 2 godziny i co pół godziny miksujemy do napuszenia i rozbicia kryształków lodów. Po upływie tego czasu dodajemy schłodzony syrop czereśniowy i łączymy. Schładzamy przez kolejne 3- 4 godziny.




Składniki na syrop :

- 250 g czereśni 
- 100 g cukru trzcinowego
- 50 ml octu balsamicznego
- szczypta soli

Wykonanie syropu :

Wypestkowane czereśnie umieszczamy w rondelku z cukrem i octem balsamicznym i łupinkami  laski wanilii. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 do 40 minut, aż masa lekko zgęstnieje. Wyjmujemy wanilię i miksujemy na gładki sos. Schładzamy w lodówce przez 3 godziny.


Baza waniliowa :

- 1 dojrzałe, miękkie awokado
- 2 puszki schłodzonego mleka kokosowego
- 150 ml syropu klonowego lub z agawy 
- ziarenka z 1 laski wanilii

Wykonanie :

W kielichu blendera umieszczamy całą zawartość mleka kokosowego łącznie z wodą, awokado, płynny słód i ziarenka z wanilii. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kremowej, napuszonej konsystencji. Masę przelewamy do maszyny do lodów i dalej postępujemy według instrukcji podanej przez producenta. Pod koniec programu (tak mniej więcej 5 minut przed końcem) dodajemy syrop czereśniowy. Lody schładzamy. 
Smacznego. 



  • po sezonie na czereśnie możemy zastąpić je wiśniami. 

1 komentarz: