środa, 26 sierpnia 2015

Tofurnik borówkowo - jeżynowy z czekoladą i rumem.



Po kilku przepisach wytrawnych przyszła kolej na coś słodkiego. 
Tym razem będzie to propozycja dla wegan i osób z nietolerancją laktozy.  
Tofurnik , a może bardziej mus z tofu. Delikatny i puszysty dzięki użyciu silken tofu ( jedwabiste tofu). Wzmocniony został odrobiną ciemnego rumu ( no może ciut więcej niż odrobiną, bo smak jest wyczuwalny),  wzbogacony ciemną czekoladą i sezonowymi owocami.  
Wiem, że w sieci większość przepisów na tofurnik zawiera tradycyjne tofu naturalne tak zwane twarde, według mnie silken tofu bardziej nadaje się do deserów, ciast, sosów itp. bo jest delikatne i kremowe, a jego smak jest niewyczuwalny tak jak przy tradycyjnym. Tofu naturalne stosuję tylko przy daniach wytrawnych.




Składniki na spód :
( blaszka 18 cm)

- 1/2 opakowania wegańskich ciasteczek zbożowych, owsianych lub orzechowych (użyłam domowych)
- 1 płaska łyżka oleju kokosowego

Wykonanie spodu :

Ciastka umieszczamy w misie malaksera i mielimy aż powstaną małe okruszki dodajemy olej kokosowy, chwilę miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy  na dno tortownicy lekko dociskając zwilżoną dłonią, wstawiamy do lodówki.

 Składniki na konfiturę owocową :

- 125 g borówki
- 125 g jeżyn
- 2 czubate łyżki cukru pudru kokosowego lub muscovado
- 50 ml ciemnego rumu
- 1/ 2 laski wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny


Wykonanie :

W rondlu umieszczamy owoce z cukrem, sokiem z cytryny i rozciętą laską wanilii. Gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. Dodajemy rum i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Wyciągamy laskę wanilii i miksujemy konfiturę na mus. Studzimy.

Składniki na masę serowa :

- 350 g silken tofu ( jedwabistego)
- 4 łyżki cukru pudru kokosowego lub muscovado
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g ciemnej czekolady 70 %
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 czubate łyżki agaru 
- 100 ml. mleka roślinnego w którym rozpuścimy agar

Wykonanie :

W misie malaksera umieszczamy tofu z cukrem, sokiem z cytryny, pastą waniliową i szczyptą soli. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
 Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem rumu i oleju kokosowego. Czekoladę dodajemy do musu owocowego i łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy rozpuszczony agar w mleku roślinnym i łączymy z masą serową. Przelewamy na ciasteczkowy spód. Schładzamy w lodówce przez noc. Serwujemy z wiórkami czekolady i sezonowymi owocami.
Smacznego.


  • Składniki podane są na blaszkę o maksymalnych wymiarach 18 cm, na blaszkę 23- 24 cm podwajamy ilość składników. 




2 komentarze: