sobota, 22 sierpnia 2015

Sałatka z makaronem ryżowym i marynowanym, pieczonym tofu.


Moja dzisiejsza  propozycja obiadowa to sałatka w azjatyckim stylu z pieczonym, marynowanym tofu w teriyaki i słodko - kwaśnym sosem ze śliwki.  Prosto, smacznie, szybko i lekko. 





Składniki na sałatkę :
( porcja dla 2 osób)

- 2 średnie marchwie
- 1 mała cukinia
- 2 krążki makaronu ryżowego  lub gryczanego
- 150 g naturalnego tofu
- 2 dymki
- 2 łyżki ziaren świeżej kukurydzy
- kawałek chili
- garść świeżej kolendry i mięty ( lub tajskiej bazylii jeżeli ją zdobędziecie )

Marynata do tofu :

- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego 
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- plaster imbiru drobno pokrojonego
- 1/2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- kawałek chili drobno pokrojonego
- 1 łyżeczka sezamu

 Tofu kroimy w kostkę i łączymy z sosem. Marynujemy około 40 minut lub dłużej. 
Zamarynowane tofu pieczemy w piekarniku ok 15 minut w 190 stopniach, lub grillujemy na patelni.


Składniki na sos słodko - kwaśny ze śliwką :

- 4 śliwki węgierki
- 1 pomidor
-  2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru pokrojony w drobne paseczki
- kawałek chili
- świeża kolendra
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- skórka otarta z 1/2 limonki
-1 łyżka sosu teriyaki

 Wykonanie :

Śliwki i pomidora drobno kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu chwilę podsmażamy czosnek, imbir,chili. Dodajemy śliwki i pomidora. Smażymy około 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy ocet ryżowy, sos sojowy, cukier i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy łyżeczkę świeżej kolendry. Sos przelewamy do kokilki.


 Wykonanie sałatki :

Marchew i cukinię kroimy na cienkie paseczki przy pomocy mandoliny lub ręcznie. Makaron robimy według instrukcji na opakowaniu.
Na talerzu układamy  porcję makaronu, tofu i warzyw. Sałatkę posypujemy kolendrą, miętą i pokrojoną dymką. Serwujemy z sosem śliwkowym. 
Smacznego.

  • Sałatkę możemy podać również na ciepło. Na rozgrzanej patelni podmarzamy warzywa z makaronem i polewamy sosem. Dodajemy tofu. Posypujemy kolendrą, mięta i dymką.





2 komentarze:

  1. całe danie wygląda wspaniale!

    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Od samego patrzenia robię się głodny :D

    OdpowiedzUsuń