piątek, 21 sierpnia 2015

Sałatka z grillowanymi figami, kozim serem, malinami i jajkiem w koszulce.


Sezon na figi powoli się zaczyna, co mnie bardzo cieszy bo uwielbiam te owoce. Figi najczęściej pojawiają się u mnie w daniach wytrawnych np. sałatkach, kanapkach czy też pizzy. Uwielbiam również grillowaną figę z sosem balsamico i lodami waniliowymi .
Dziś figę połączyłam z grillowanym bakłażanem, świeżymi malinami, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem w koszulce i kozim serem. Wszystko to polałam obficie słodko - kwaśnym sosem winegret na bazie owocu granatu i malin. 

Składniki :
(porcja dla 2 osób)

- 100 g mieszanki sałat (ruccola, roszponka, szpinak, rukiew wodna)
- 8 pomidorków koktajlowych
- 100 g świeżych malin
- 2 jajka w koszulce
- 1/2 czerwonej cebuli marynowanej w occie ryżowym z odrobiną cukru (marynujemy ok. 20 minut)
- 1/2 średniego bakłażana pokrojonego w cienkie plastry
- ok. 100 g sera koziego typu brie
- 3 świeże figi


Składniki na winegret z owocu granatu i malin :

 - 1/3 owocu granatu 
- 8 świeżych malin 
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu akacjowego
- 5 łyżek oliwy extra virgin
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie sosu :

 Do miseczki wyciskamy pestki granatu i dodajemy maliny. Przy pomocy widelca rozgniatamy. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wykonanie sałatki :

 Na rozgrzanej patelni grillowej układamy plastry bakłażana i figi pokrojone wzdłuż. Grillujemy po kilka minut z obu stron.  Na talerzach układamy mieszankę sałat. pomidorki koktajlowe, marynowaną czerwoną cebulę, świeże maliny. Układamy grillowanego bakłażana, figi, kozi ser i na środku jajko w koszulce. Sałatę polewamy owocowym sosem winegret.
Smacznego.



1 komentarz: