czwartek, 6 sierpnia 2015

Porzeczkowe lody chia fresca z mascarpone.


Przedstawiam Wam dziś lody, które zostały wykonane na bazie porzeczkowej chia fresca z dodatkiem serka mascarpone i mleczka kokosowego. Lekko kwaskowy smak porzeczki został osłodzony garścią poziomek. Pyszne, orzeźwiające, idealne na najbliższe upalne dni. Koniecznie spróbujcie. 




 Porzeczkowa chia fresca :
( porcja dla 2 osób)

-130 g czerwonej, lub białej porzeczki
- 1 łyżka soku z limonki
- kilka łyżek surowego miodu, lub innego płynnego słodu
- 150 ml chia fresca ogórkowo - miętowej z tego przepisu

Dodatkowo :

- pełna garść słodkiej poziomki
- 125 g serka mascarpone
- 2 czubate łyżki mleczka kokosowego


Wykonanie :

W wysokim naczyniu ( słoik, lub shaker do drinków) ugniatamy porzeczki i poziomki z dodatkiem soku z limonki i słodu. Dodajemy ogórkowe chia fresca i dokładnie mieszamy. Serek mascarpone ubijamy z mleczkiem kokosowym i łączymy z owocowym chia fresca. W razie konieczności dosładzamy. Masę przelewamy do pojemniczków na lody i mrozimy przez kilka godzin.
Smacznego.



5 komentarzy: