środa, 26 sierpnia 2015

Placki ziemniaczane z buraka z sosem czosnkowym z koziego sera.


Placki ziemniaczane to najlepsze danie z czasów dzieciństwa. Cienkie z chrupiącą skórką, polane kwaśną, wiejską śmietaną. Najlepiej wykonane przez moją mamę, która jest mistrzem i lepszych jak jej to nie jadłam. Ja jednak mam dla Was dziś troszkę inną wersję placków ziemniaczanych. Placki z buraka i batata z sosem z koziego serka. Zapraszam.


Składniki na sos czosnkowy z koziego sera :

- 100 g koziego serka typu brie
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego koperku drobno pokrojonego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie sosu :

 Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.


Składniki :
( porcja dla 3 osób)

- 130 g słodkiego ziemniaka
- 1 burak średni ( ok. 250 g)
- 1 ziemniak ( ok.200 g)
- 1 łyżka semoliny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka drobno pokrojona w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- skóra otarta z 1 cytryny

 Wykonanie :

Ziemniaka, buraka i batata obieramy ze skórki, kroimy w słupki przy pomocy mandoliny (szatkownicy)  z ostrzem "julienne". Możemy również zetrzeć warzywa na tarce o dużych oczkach.
Do pokrojonych warzyw dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno pokrojoną szalotkę i skórkę z cytryny. Wbijamy jajka i mąki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.  Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Nakładamy po łyżce masy ziemniaczano - buraczanej i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.  Placki powinny być chrupiące z wierzchu. Usmażone układamy na ręczniku papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki serwujemy z sosem czosnkowym z koziego sera i świeżym koperkiem. 
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz