piątek, 21 sierpnia 2015

Pizza z figą i bakłażanem.


Taki mały fast food w moim wydaniu. Ta pizza to mój faworyt i nie wiem czy to dlatego, że jest w niej moja ulubiona figa czy  może bakłażan. Według mnie to najlepsza pizza ever. Ten kto miał okazję z moich znajomych jej spróbować ten wie o czym mówię. Zróbcie ją koniecznie i się przekonajcie. Polecam.

 Jednak żeby nie było tak łatwo to muszę podzielić się z Wami kilkoma ważnymi radami odnośnie ciasta na pizzę. Przede wszystkim mąka, dobrze żeby to była specjalna mąka do wypieku pizzy, lub chlebowa, żadna tam poznańska czy wrocławska., bo przecież zależy nam aby osiągnąć efekt jak najbardziej zbliżony do pizzy z waszej ulubionej pizzerii. Ciasto musi być długo wyrabiane, tak przynajmniej przez 10 minut. Jeżeli jesteście posiadaczami dobrego sprzętu (kitchenaid) to jesteście szczęściarzami i robot wykona za Was ciężko pracę. Podczas wyrastania, a trwa to godzinę po upływie 30 minut odgazujcie ciasto. Piekarnik ustawcie na maksymalną temperaturę. Wstawcie do niego blaszkę lub kamień na którym będziecie piec pizzę i nagrzewajcie przez 30 minut.Ciasto zanim obłożycie ulubionymi dodatkami lekko po nakłuwajcie widelcem i wstawcie na kilka chwil do piekarnika. Do dzieła :)

Składniki na ciasto do pizzy :
(Porcja na 2 średnie  pizze)

- 300 g mąki chlebowej lub do pizzy
- 200 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
-  porządny chlust oliwy
- 18 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie :

Z wody, cukru, drożdży i kilku łyżek mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże podjęły pracę. Do miski dodajemy pozostałą część mąki, oliwę i sól. Dodajemy zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Wyrabiamy ręcznie przez co najmniej 10 minut. Staramy się nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki. Podczas długiego wyrabiania ciasto przestanie się kleić do rąk.
Ciasto formujemy w kulę, odkładamy do miski i szczelnie przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie 30 minut ciasto odgazowujemy wbijając w nie pięść.


Składniki na sos pomidorowo - śliwkowy :

- 3 duże mięsiste pomidory
- 2 śliwki węgierki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu 
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka świeżego oregano

Wykonanie :

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy drobno pokrojony czosnek, dodajemy pomidory i śliwki pokrojone w kostkę. Smażymy około 15 - 20 minut. Dodajemy miód, świeże oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.


Składniki na pizzę :

- upieczone plasterki z 1/ 2 bakłażana ( bakłażana kroimy na średniej grubości plasterki i pieczemy skropione oliwą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut)
- 3 świeże figi pokrojone w plasterki
- 1 kulka mozzarelli 
- kilka plasterków sera koziego typu brie ( można pominąć)
- 2 garście rukoli.

Wykonanie pizzy :

Wyrośnięte i odgazowane ciasto dzielimy na pół.  Na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki. Boki lekko zawijamy do środka. Nakłuwamy widelcem. Z piekarnika wyjmujemy ostrożnie nagrzaną blachę lub kamień do pizzy.. Układamy ciasto i wstawiamy na kilka chwil do pieca. Blat pizzy smarujemy 2 łyżkami sosu. Układamy porwany ser mozzarella, plastry bakłażana, figi. Wstawiamy do pieca. Pieczemy do zarumienienia brzegów. U mnie to trwało około 7 minut. Jeżeli macie ochotę i lubicie kozi ser to 3 minuty przed końcem dodajcie plastry sera. Pizzę serwujemy z ruccolą i dobrą oliwą. 
Smacznego.


1 komentarz:

  1. Ciekawe połączenie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń