czwartek, 27 sierpnia 2015

Mini tofurniki z solonym karmelem.


Muszę nieskromnie przyznać, że to najlepszy tofurnik jaki do tej pory jadłam i zrobiłam. Lekki i puszysty na spodzie z domowej granoli, obficie polany solonym karmelem i posypany dmuchaną gryką. Mojemu drwalowi tak posmakował, że spałaszował dwie porcje i czaił się na moją ;) Zachęcam do spróbowania. 




Składniki na masę serową :
( 4 porcje)

- 100 g orzechów nerkowców namoczonych w wodzie przez minimum 8 godzin (najlepiej pozostawić je do namoczenia na całą noc)
-175 g silken tofu
-1/2 stałej części mleka kokosowego
- 3/4 szklanki słodu płynnego
- szczypta soli
- sok z 3/4 cytryny
- 1 łyżka agaru rozpuszczonego w mleku roślinnym
- 1 łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo :

- 6 łyżek domowej granoli z bakaliami
- 3 łyżki dmuchanej gryki

Wykonanie :

Orzechy nerkowca odsączamy z wody, umieszczamy w misie blendera i miksujemy przez kilka minut. Dodajemy 1/4 szklanki wody, sok z cytryny i szczyptę soli. Miksujemy do momentu aż masa z orzechów stanie się jednolita i kremowa ( konsystencja gęstej śmietany). Dodajemy tofu, słód i miksujemy do  połączenia składników. Łączymy z rozpuszczonym agarem. W misce ubijamy  mleko kokosowe z pastą waniliową i stopniowo dodajemy do masy serowo - orzechowej delikatnie mieszając przy pomocy rózgi. 
Do szklanek lub słoików ( 200 ml) na spód wsypujemy po 2 łyżki domowej granoli. Uzupełniamy masą serową  do 3/4 wysokości szklanki. Wstawiamy na 3 - 4 godziny do lodówki. 
  

Wegański sos karmelowy :

- 4 łyżki cukru kokosowego
- ok. 1 łyżki wody
- 4 czubate łyżki stałej części mleka kokosowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego

Wykonanie :

W garnku o grubym dnie rozpuszczamy cukier z wodą. Gdy na wierzchu pojawią się  bąbelki, a cukier zmieni barwę na ciemniejszy  dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy przy pomocy rózgi do połączenia składników. Zmniejszamy ogień na średni dodajemy syrop klonowy i  gotujemy ok. 7 minut. Dodajemy olej  kokosowy i sól. Mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. 

Schłodzone serniczki wykańczamy karmelem i posypujemy dmuchaną gryką lub orzechami. 
Smacznego.






5 komentarzy:

  1. I pomyśleć, że to z tofu ;) Genialne!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i wydaje się mieć tak jedwabistą konsystencję... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak jedwabiste tofu, które zostało wykorzystane do tego przepisu ;)

      Usuń