środa, 5 sierpnia 2015

Porzeczkowe i matcha chia fresca.


Znacie cudowny napój na bazie nasionek szałwii hiszpańskiej chia fresca ? Jak nie to koniecznie musicie spróbować. Miłość od pierwszego łyka. Idealne ugasi pragnienie w upalne dni jak teraz i nawodni nasz organizm, a przy okazji przyśpieszy nasz metabolizm. Wystarczy dodać do wody kilka łyżek nasionek chia, odczekać 30 minut by otrzymać świetną bazę do owocowo - herbacianych letnich napojów. 
Przedstawiam Wam dziś dwie propozycje, porzeczkową i matcha. 



Składniki na bazę ogórkowo - miętową chia fresca :

- około 800 ml. zimnej wody niegazowanej 
- 3 ogórki gruntowe 
- 3 gałązki świeżej mięty
- 5 łyżek nasionek szałwii hiszpańskie ( chia)

Wykonanie :
Do litrowej butelki, słoiki wrzucamy pokrojonego ogórka, gałązki mięty, nasionka chia i zalewamy wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.


 Porzeczkowa chia fresca :
( porcja dla 2 osób)

-130 g czerwonej, lub białej porzeczki
- sok wyciśnięty z 1 limonki
- kilka łyżek surowego miodu, lub innego płynnego słodu
- 350 ml chia fresca ogórkowo - miętowej

Wykonanie :

W wysokim naczyniu ( słoik, lub shaker do drinków) ugniatamy porzeczki z dodatkiem soku z limonki i słodu. Dodajemy ogórkowe chia fresca i dokładnie mieszamy. Przelewamy do szklanek z dodatkiem kruszonego lodu.


Macha chia fresca :
(porcja dla 2 osób)

- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 50 ml wody o temperaturze 70 stopni
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- kilka łyżek surowego miodu lub innego płynnego słodu
- 80 ml soku z limonek
- skórka otarta z 1 limonki
- garść listków świeżej mięty
- 350 ml ogórkowej chia fresca


Wykonanie :

W szklance zalewamy wodą herbatę matcha. Dokładnie mieszamy.
W wysokim naczyniu umieszczamy skórkę z limonki, cukier trzcinowy i liski mięty. Dokładnie ucieramy. Dodajemy płynny słód sok z limonek, herbatę matcha i chia fresca. Dokładnie mieszamy. Rozlewamy do szklanek wypełnionych kruszonym lodem.
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz