środa, 19 sierpnia 2015

Jogurtowy sernik z owocami "Pijany Pink"


Sernik został wykonany na bazie domowego jogurtu z niewielką ilością serka mascarpone. Użyłam wiśni i jeżyn, ale i maliny czy też borówki równie dobrze sprawdzą się w tym przepisie. Swoją nazwę sernik zawdzięcza jednej z czytelniczek bloga :) 


Składniki na spód czekoladowy :
(przepis na blaszkę 18 cm)

- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/3 szklanki cukru muscovado
- 2 czubate łyżki kakao
- szczypta soli
- 50 g wiśniówki
- 1/3 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie :

W jednej misce łączymy składniki suche, a w drugiej mokre. Do suchych przelewamy mokre składniki i mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do natłuszczonej blaszki. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Składniki na masę serową :

- 400 g dobrego gęstego jogurtu typu greckiego (ja użyłam domowego)
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki agaru
- ok 150 ml płynnego słodu (syropu klonowego lub z agawy)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 250 g wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)
- 250 g jeżyn
- 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
- 50 g wiśniówki

Sposób wykonania :

Jogurt przelewamy na sito o drobnych oczkach wyłożone gazą.  Pozostawiamy na 2 godziny aby pozbyć się wody.
W rondelku gotujemy wiśnie i jeżyny z laską wanilii tak przez 20 minut. Pulpę owocową miksujemy na gładką masę i przecieramy przez sitko o drobnych oczkach by pozbyć się ziarenek z jeżyn.
W rondelku rozpuszczamy agar w niewielkiej ilości mleka (użyłam roślinnego). Studzimy.
W misce łączymy jogurt z serkiem mascarpone, płynnym słodem, szczyptą soli, wiśniówką i pastą waniliową. Dodajemy mus owocowy i rozpuszczony agar. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę owocową przelewamy na czekoladowy, ostudzony biszkopt. Schładzamy w lodówce przez noc. 
Smacznego.


  • na blaszkę o wymiarach 22-23 cm ciasto robimy z podwójnej porcji.


3 komentarze:

  1. Ale apetyczne zdjęcia, aż chce się go spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robi wrażenie - zarówno przepis jak i zdjęcia :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się od pierwszego wejrzenia. :)
    Zdjęcia jak zwykle poziom super high! <3

    OdpowiedzUsuń