środa, 1 lipca 2015

Wegańskie lody na patyku.


Owocowe orzeźwienie na patyku. Słodzone syropem klonowym z aromatem wody różanej i dodatkiem wegańskiego jogurtu kokosowego, który przypadkowo odkryłam w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością.  
Jest to produkt angielski i urzekło mnie w nim to, że składa się tylko z mleka kokosowego, skrobi z tapioki i wegańskich kultur bakterii. Jest gęsty jak jogurt grecki i lekko kwaskowy. Idealny. Domyślam się, że do Polski ten produkt jeszcze nie dotarł (a może się mylę), więc zamiast tego jogurtu użyjcie stałej części mleka kokosowego zakwaszonego 2 łyżkami soku z cytryny, otrzymacie tak samo pyszne, kremowe lody.


Składniki :
(4-6 porcji)

- 250 g truskawek  lub malin (maliny przecieramy przez drobne sito by pozbyć się pestek) 
- 1 dojrzały banan 
-125 g wegańskiego jogurtu kokosowego lub stałej części mleka kokosowego zakwaszonego 2 łyżkami soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego lub innego płynnego słodu
- 1 łyżeczka wody różanej


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy  w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do pojemniczków na lody i schładzamy przez minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Po 2 godzinach gdy masa nieco się zmrozi wtykamy drewniane patyczki. 
Smacznego.


5 komentarzy:

  1. bardzo ładne zdjęcia, a lody z pewnością przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia jak zawsze przepyszne :) Lody pewnie też ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję dziewczyny za miłe komentarze :) Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń