wtorek, 21 lipca 2015

Wegańskie kruche ciasto z czarną porzeczką i czereśnią.


Kolejna propozycja wegańskiego ciasta z sezonowymi owocami w moim wydaniu. Tym razem ciasto kruche ze sporą ilością kwaśniej czarnej porzeczki i słodkiej czereśni, obsypane cukrem kokosowym i płatkami migdałowymi. Niezwykle proste i szybkie do wykonania. Idealnie łączy się z lodami waniliowymi i lampką schłodzonego prosecco. 




Składniki :
(Blaszka około 17 cm)

Ciasto kruche :

- 1 szklanka mąki pszennej
- 50 g zimnego oleju kokosowego
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnego mleka roślinnego
- 2 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego

Nadzienie :

- 250 g czarnej porzeczki
- 8 czereśni wypestkowanych
- 1 lub 2 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego

Dodatkowo :

- garść płatków migdałowych
- 1 łyżeczka mielonych migdałów

Wykonanie :

Wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie rozcierając olej kokosowy w palcach na male kawałeczki. Formujemy kulę ciasta, owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. 
Formę na tartę lub tortownicę smarujemy olejem kokosowym, oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 2 kawałki.  Większą cześć ciasta tak 3/4 rozwałkować na oprószonym lekko  mąką  blacie na średnicę  wielkości  blaszki. Ciasto umieszczamy w formie i  nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy ciasto około 15 minut z obciążeniem np. fasolą lub kulkami ceramicznymi. Usuwamy obciążenie. Ciasto posypujemy mielonymi migdałami. Wykładamy owoce, obsypujemy cukrem, okruszkami pozostałego ciasta i płatkami migdałowymi. Pieczemy około 30 minut. Studzimy. Serwujemy z lodami i oprószone cukrem  pudrem.
Smacznego.


  • jeżeli nasza blaszka na tartę ma  około 22 cm. podwajamy składniki ciasta jak i nadzienia. Mąkę pszenną możemy zamienić na orkiszową, razową lub pełnoziarnistą. 

8 komentarzy:

  1. świetna tarta! lubię kruche ciasta, ale wiadomo - kruszonka najlepsza! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Boska! Ostatnio rozsmakowałam się właśnie w tartach ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To mój sposób na kwaśne letnie owoce, połączenie ich ze słodkim kruchym ciastem :)

      Usuń
  3. Mmm, kuszące :)
    I te zdjęcia takie piękne! :)

    OdpowiedzUsuń