sobota, 4 lipca 2015

Wegańskie, kremowe lody w dwóch wariacjach smakowych.


Kolejna odsłona wegańskich lodów w moim wydaniu. Kremowe i lekko kwaskowe z dodatkiem awokado. To  właśnie dzięki niemu  lody mają kremową konsystencję i po zamrożeniu nie stają się wielką bryłą lodu. Idealne. Zostają moimi ulubieńcami.

Lody  brzoskwiniowe z mango:

(6-7 porcji)
- 1 miękkie awokado
- 1 słodkie mango
- 2 dojrzałe,słodkie brzoskwinie lub nektarynki
-  syrop klonowy lub inny płynny słód (ilość zależna od słodyczy owoców ok. 4-5 łyżek)
- pół szklanki soku wyciśniętego z cytrusów ( 1 pomarańcza i 1,1/2 limonki lub cytryny)
- stała cześć mleka kokosowego z 1 puszki
- 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka dobrego ekstraktu waniliowego  
- szczypta soli

Wykonanie:

Awokado, mango i brzoskwinie obieramy ze skórki i pozbywamy  się pestek. Umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na puree. Dodajemy pozostałe składniki prócz mleka kokosowego i miksujemy do połączenia składników. W misce ubijamy mleko  kokosowe (użyłam ręcznego blendera) i stopniowo dodajemy puree owocowe miksując do napuszenia masy. Gotową masę przelewamy do pojemniczków na lody i chłodzimy przez kilka godzin. 
Masę możemy również umieścić w jednym większym pojemniku i zamrażać  przez minimum 6 godzin. Pamiętając aby co godzinę zamieszać naszą masę by pozostała kremowa. Jeżeli jesteśmy szczęśliwymi  posiadaczami maszyny do lodów to postępujemy według instrukcji producenta.


Lody truskawkowe :
(14-16 porcji)

- 250 g truskawek
- 2 dojrzałe banany
- 2 miękkie awokado
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka dobrego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- płynny słód, syrop klonowy lub inny wasz ulubiony (ilość zależna od słodyczy owoców) 
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 400 g wegańskiego jogurtu kokosowego lub stałej części mleka kokosowego

Wykonanie :

Banany i truskawki kroimy na kawałki i mrozimy przez 2-3 godziny. W kielichu blendera (malaksera) umieszczamy awokado miksujemy na  puree, dodajemy zamrożone truskawki i banany. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Napuszoną masę przelewamy do pojemnika i mrozimy przez kilka godzin.
Smacznego.


Uwagi :

Lody przed nałożeniem trzeba wyjąć na kilka minut z zamrażarki.

3 komentarze: