piątek, 24 lipca 2015

Wegański sernik oreo z ryżu jaśminowego.



Tak jak przy torcie z kremem z ryżu jaśminowego mogliśmy pominąć masło kokosowe tak w tym przypadku odgrywa ono znaczącą rolę. Zapewne jest możliwość abyście sami zrobili sobie takie masło ale potrzebny jest do tego solidny sprzęt. Mój ma za małą moc tak, więc skazana byłam na zakup tego sklepowego. Taki gotowy produkt ułatwia nam sprawę i zyskujemy cenny czas. 
Sernik oreo możemy zrobić w dwóch wersjach smakowych. Biały krem waniliowy lub ciemny czekoladowy.
 Składnikiem, który wiąże masę jest agar ale i również czekolada. Czekolada wegańska biała jest bardzo słodka dlatego ostrożnie dosładzamy masę płynnym słodem no chyba, że ktoś lubi słodko.





Składniki na spód :

- 1 opakowanie ciasteczek oreo lub domowych z tego przepisu
- 1 czubata łyżeczka zimnego oleju kokosowego

Wykonanie :

Ciasteczka bez nadzienia łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy olej kokosowy i miksujemy do połączenia składników ok. 1 minuty.
Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy i schładzamy w lodówce.

Dodatkowo :

- 1/2 opakowania ciasteczek do dekoracji sernika


Składniki  na masę ryżową :
( tortownica na ok. 18 cm)

- 200 g masła kokosowego domowego lub sklepowego
- 1/2 szklanki ryżu jaśminowego ( suchego produktu)
- mleko kokosowe (tylko stała część)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego i ziarenka z 1/2 laski waniliowej
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g  białej wegańskiej czekolady
- 60 g gorzkiej czekolady minimum 70 %
- 2 czubate łyżki oleju kokosowego zimnego
- 2 czubate łyżki agaru
- ok 120 ml mleka roślinnego
- 60 do 100 ml płynnego słodu np. syropu klonowego lub ryżowego

Wykonanie :

Ryż gotujemy na sypko i pozostawiamy na 20 minut do przestygnięcia. 
W malakserze rozdrabniamy masło kokosowe, dodajemy ryż i miksujemy około 3,4 minut. Cały czas miksując dodajemy stopniowo mleko kokosowe i 60 do 100 ml słodu. Dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli i pastę waniliową. Miksujemy masę od 5 do 7 minut. Czas zależy od mocy silnika Twojego malaksera. 
Do rondelka wlewamy mleko roślinne i dodajemy agar. Dokładnie mieszamy i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy dwa rodzaje czekolady z olejem kokosowym ( w wersji jasnej czekoladę ciemną zamieniamy na białą).
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy agar. Dokładnie mieszamy. Masę nadal miksujemy i stopniowo dodajemy płynną czekoladę z agarem. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na schłodzony spód. Ozdabiamy z wierzchu połamanymi ciasteczkami oreo. Wstawiamy do lodówki na całą noc.


Uwagi :

Obręcz tortownicy zawijamy w folię spożywczą, to nam znacznie ułatwi przy jej zdejmowaniu i nie uszkodzi sernika.



2 komentarze:

  1. Wow, jestem pod OGROMNIASTYM wrażeniem! Ten sernik jest genialny i do tego wegański - jupi! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące - chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń