środa, 1 lipca 2015

Wegański chłodnik litewski z orzeźwiającą miętą.


Uwielbiam ten chłodnik, latem mogłabym  się nim zajadać na okrągło. Świetnie gasi pragnienie i syci w upalne dni. 
Tradycyjny przepis został lekko zmodyfikowany. Kefir zamieniłam na mleko kokosowe, dodałam sporą ilość orzeźwiającej mięty  i skórki z cytryny.

Składniki :

- 1 pęczek dorodnej botwinki z liśćmi i buraczkami średniej wielkości (ok 6 szt) 
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku startego na tarce o drobnych oczkach
- 3 gruntowe ogórki pokrojone w małe kawałki
- 1 pęczek rzodkiewki pokrojone w małe kawałki
- stała cześć mleka kokosowego z 2 puszek
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 1 czubata łyżka posiekanej mięty ogrodowej
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Odcinamy buraki od liści. Obieramy ze skórki i kroimy w małą kosteczkę. Łodygi i liście dokładnie płuczemy i drobno kroimy. Do gotującego się wywaru warzywnego dodajemy pokrojone buraczki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień na średni i gotujemy ok.8 minut. Dodajemy pokrojone łodygi i liście i gotujemy kolejne 5-7 minut. Zupę zdejmujemy z ognia. Dodajemy ocet ryżowy, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Studzimy. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Schładzamy  w lodówce przez godzinę. Do zimnej  zupy dodajemy czosnek, pokrojone ogórki, rzodkiewkę, skórkę otartą z cytryny, posiekany koperek i miętę. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Schłodzoną zupę serwujemy  w upalne letnie dni. 
Smacznego.


1 komentarz: