czwartek, 16 lipca 2015

Sezonowe owoce zatopione w cieście.


Owoce zatopione w cieście. Idealne na śniadanie jak i na podwieczorek czy też niezapodziewaną wizytę znajomych. Serwujemy je jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych lub oprószone cukrem pudrem.

Składniki :
(porcja na 3 szt)
- 80 g stałej części mleka kokosowego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4  łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka przesianej mąki pszennej
- skórka otarta z połowy cytryny

Dodatkowo :

Sezonowe owoce.


Sposób wykonania :

W misce ubijamy mleko kokosowe z cukrem i mlekiem roślinnym. Dodajemy olej, ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę ze spulchniaczami delikatnie mieszając. Masę przelewamy do małych foremek na tartę tak do 1/2 wysokości. Układamy owoce. Pokrojoną w plasterki brzoskwinię, garść porzeczek czy też malin. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Serwujemy z lodami,keksem śmietany lub oprószone cukrem pudrem.
Smacznego.


2 komentarze: