czwartek, 9 lipca 2015

Proste wegańskie ciasto z kwaśnym agrestem.



 Nieskomplikowane, proste i ekspresowe z dodatkiem sezonowych kwaśnych owoców. Idealne do porannej kawki jeszcze ciepłe podane z gałką lodów lub oprószone cukrem pudrem. 

Składniki :
(blaszka ok 18 cm)

- 1 szklanka mąki pszennej (250 ml)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1-2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 garście płatków migdałów
- 2 garście agrestu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 Dodatkowo :

- 5 owoców agrestu
- 1 łyżka płatków migdałów
- cukier puder do oprószenia 

Sposób wykonania:

Do jednej miski przesiewamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy resztę pozostałych suchych składników i mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy przy pomocy łyżki do połączenia składników. Dodajemy garść lub dwie agrestu. Mieszamy.  Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wciskamy kilka owoców agrestu i posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i pieczemy 40-45 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Serwujemy z gałką lodów lub oprószone cukrem pudrem. 
Smacznego.


  • przepis podany jest na małą blaszkę tortową ok.18 cm. Na blaszkę o wymiarach 23 cm pieczemy z podwójnej porcji składników wydłużając czas pieczenia do 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Mąkę pszenną możemy zamienić na pełnoziarnistą, orkiszową czy też gryczaną. 

6 komentarzy:

  1. co za cudowne zdjęcia... ciasto wygląda zupełnie jak to, które Babcia piekła w sezone ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) nie tylko wygląda jakby wyszło spod rąk babci ale i smakuje jak beztroskie czasy dzieciństwa ;)

      Usuń
  2. A jakie to pyszne lody są na tych zdjęciach? Mają taki śliczny kolor :)
    Ciasto musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są wegańskie lody waniliowe, swój kolor zawdzięczają awokado :)

      Usuń