czwartek, 16 lipca 2015

Letnia zupa z bobu i sałaty.


Zupa z zielonych, sezonowych warzyw zakwaszona wodą z kiszonych ogórków. Serwujemy w formie zmiksowanej lub z całymi kawałkami warzyw. Posypana solidną porcją koperku. 

Składniki :
(porcja dla 3 - 4 osób)

- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- pasternak lub korzeń pietruszki pokrojony w półplasterki
- 1 średnia, młoda cukinia
- 1 większy ziemniak pokrojony w kostkę
- 0,5 kg bobu ugotowanego al dente i obranego z łupinek
- 1 główka małej odmiany sałaty rzymskiej lub sałaty masłowej
- 0,5 litra esencjonalnego wywaru warzywnego
- 1 szklanka wody z ogórków kiszonych
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- porządna garść świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku



 Wykonanie :

W  garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy. Dodajemy pasternak, cukinię, ziemniaka,liść laurowy i ziele angielskie . Jeżeli zupa zostanie zmiksowana to dodajemy również bób. Podsmażamy warzywa tak przez 1 minutę i zalewamy ciepłym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy wodę z ogórków i bób jeżeli zupę będziemy serwować z całymi kawałkami warzyw. Gotujemy kolejne 10 minut. Minutę przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną sałatę. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. Zupę miksujemy na gładki krem. \
Smacznego.


3 komentarze:

  1. Właśnie się ugotowała - jest boska Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że smakuje i polecam się na przyszłość ;) Pozdrawiam ciepło :D

      Usuń