czwartek, 30 lipca 2015

Focoaccia razy dwa. Ze śliwką i wędzonym czeddarem oraz z papierówką, solą morską i rozmarynem.


Focaccia to pieczywo , które u mnie pojawia się najczęściej gdy nie mam czasu na wypiekanie chleba na zakwasie. W domu zawsze mam świeże drożdże , a już na pewno suszone. Nigdy nie wiadomo kiedy najdzie ochoto na kawał bułki czy drożdżowego z kruszonką. 
W tym pieczywie lubię to, że mogę je upiec bardzo wysokie i potraktować jak chleb, lub upiec na płasko jak pizzę z ulubionymi dodatkami i maczać w oliwie. 
Ciasto według mojego przepisu jest dość luźne i takie właśnie powinno być i  niech Was ręka nie świerzbi by dodać więcej mąki ;) Podczas wyrabiania, trwa to minimum 5 minut ciasto robi się elastyczne i przestaje się kleić do dłoni czy też blatu stolnicy. Moja metoda na okiełznanie ciasta to energiczne uderzanie o blat i rozciąganie. Dzięki temu nasze pieczywo będzie puszyste i miękkie. 
Podczas wyrastanie możemy je odgazować ale nie jest to mus, czasem zdarza mi się zapominać ;) 
Przepis jest niezwykle prosty, więc zachęcam do wypróbowania.




Składniki na 2 szt :
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 250 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1  łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- porządny chlust oliwy


Składniki na Focaccia nr.1 :

- śliwka węgierka
- wędzony ser czeddar lub inny dobry wędzony ser
- świeży tymianek

Składniki na Focaccia nr.2 :

- 1/2 jabłka papierówki
- świeży rozmaryn
- sól morsa gruba

Dodatkowo :

- oliwa


Wykonanie :

Z drożdży, cukru, wody i 2 łyżek mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże podjęły pracę. Do miski dodajemy pozostałą część mąki, sól i oliwę. Dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy. Na omączoną stolnicę wykładamy ciasto i wyrabiamy ręcznie przez minimum 5 minut. Gdyby ciasto sprawiało Wam jednak trudności przy wyrabianiu, za mocno się kleiło do rąk to lekko podsypcie mąką. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto po upływie 30 minut możemy odgazować. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 2 części. Każdą część lekko odgazowujemy i rozciągamy (nie wałkujemy) do wielkości naczynia w jakim będziemy je piec. 
Blaszkę do pieczenia (15-17 cm) natłuszczamy porządnie oliwą. Przekładamy ciasto dociskając je palcami robiąc wgłębienia na oliwę.. Układamy dodatki, wciskając je w ciasto.Porządnie polewamy oliwą. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (termoobieg). Focaccię pieczemy ok. 30 minut. Studzimy na kratce. Serwujemy z oliwą lub w formie kanapek.
 Smacznego.





6 komentarzy: