czwartek, 28 maja 2015

Wegański mus czekoladowy z konfiturą truskawkową.


Po wegańskiej tarcie przyszedł czas na mus czekoladowy z domową konfiturą truskawkową, który został wykonany z kremu czekoladowego na bazie niepalonej kaszy gryczanej.  Jest puszysty, delikatny, uzależniający i bardzo prosty do wykonania. Jego dodatkowym atutem jest to, że świetnie się sprawdza jako masa do tortów. Spróbujcie koniecznie.
Po przepis na wegański krem zapraszam Was tu


Ekspresowa konfitura truskawkowa :

- 250 g świeżych truskawek
- 4 łyżki cukru lub innego słodu np. miodu lub syropu klonowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1/2 ziarenek z laski wanilii

Przygotowanie :

W garnku o grubym dnie umieszczamy truskawki, wanilię, cukier lub inny słód, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy ok 30 do 40 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy 5 minut. Gotową konfiturę schładzamy.


Składniki na mus :

- 100 g mleka kokosowego tylko stałej części
- 1 łyżka ciemnego rumu 

Dodatkowo :

- konfitura owocowa, mix orzechów, listki mięty do dekoracji


Przygotowanie :

Schłodzony krem czekoladowy wraz z mlekiem kokosowym i rumem umieszczamy w kielichu malaksera. Miksujemy ok. 1 minuty do napuszenia. Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego. Do pucharków dodajemy po łyżce domowej konfitury( możemy również zmiksować świeże truskawki z dodatkiem cukru lub syropu klonowego), wyciskamy porcję musu. Dekorujemy orzechami i listkami mięty. Schładzamy w lodówce około 30 minut. 
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz