czwartek, 5 marca 2015

Zupa ze słodkich ziemniaków z czerwoną soczewicą i szafranem.


Talerz zupy dobry na wszystko. Na smuteczki, na chorobę, na dobry dzień i słoneczną pogodę, na mrozy i na upały. Na energię i gdy jej brak. Zupa to danie proste, ekspresowe, ale i  potrafi być wykwintne. Dobór składników sprawia, że miseczka zupy to eksplozja smaków dla naszych kubków smakowych. Taka właśnie jest ta zupa, pełna aromatów.



Składniki :

- 1 średnia marchew
- 1/2 korzenia pietruszki
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 
- 250 g słodkiego ziemniaka
- 0,1 g szafranu ( szczypta)
- 1 średnie, kwaśne jabłko
- 2 garście młodego szpinaku lub jarmużu
- 700 ml wody lub wywaru warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 szalotka drobno pokrojona w kostkę
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie


Sposób przygotowania :

Marchew, pietruszkę i łodygę selera kroimy w plasterki. Ziemniaki i jabłko kroimy na większe kawałki podobnej wielkości. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i podsmażamy wszystkie warzywa z zielem i liściem  około 5 minut. Dodajemy przepłukaną w zimnej wodzie soczewicę i szafran. Dusimy około minuty, dodajemy jabłko i podlewamy ciepłą wodą lub bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy  20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do gotowej zupy dodajemy młody szpinak lub jarmuż. Mieszamy i od razu podajemy. 

Smacznego.

4 komentarze:

  1. oooo jejku, jak dobrze że przypomniałaś mi tym przepisem, że w lodówce mam słodkie ziemniaki i muszę je szybko zjeść :) !! Twoja zupa świetna. Widać, że to eksplozja smaków :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. to się nazywa pożywna i apetyczna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i jak zwykle piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezłe połączeni smaków, pojadłabym...

    OdpowiedzUsuń