środa, 25 marca 2015

Wege burgery z pieczonego buraka i kolorowej komosy ryżowej.


 Słodycz pieczonych buraków połączona z egzotyczną nutą, kompozycja idealna. 


 Składniki na 4 burgery :

- 260 g upieczonych buraków, startych na tarce o drobnych oczkach
- 65 kolorowej komosy ryżowej (suchego produktu)
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 cm imbiru startego
- garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 duża garść płatków owsianych (nie górskich)
- kawałeczek chili pokrojonej w kosteczkę
- skórka otarta z 1 limonki
- 1 łyżka podprażonych na suchej patelni ziaren sezamu
- sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania :

Upieczone starte buraki umieszczamy na sicie o drobnych oczkach, aby pozbyć się nadmiaru soku lub wycisnąć w dłoniach.
Komosę ryżową gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy.
Na łyżce oliwy podsmażamy  cebulę z rozgniecionym ząbkiem czosnku. W misce umieszczamy wszystkie składniki i dokładnie łączymy.  Formujemy 4 burgery układamy na papierze do pieczenia i schładzamy w lodówce przez godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (termoobieg) i pieczemy burgery przez 30 minut. Serwujemy w bułce z ulubionymi dodatkami. 
Smacznego.


2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, zapisałam do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają, naprawdę przypominają te mięsne.

    OdpowiedzUsuń