wtorek, 24 marca 2015

Najprostszy pełnoziarnisty chleb na zakwasie.


Chleb powstał ze składników, a w sumie "resztek"jakie znalazłam w kuchennej szafce. Robiąc go nie wiedziałam czy z piekarnika wyjmę pyszny bochenek chleba czy cegłę o jego wyglądzie. Moje obawy były niepotrzebne, bo chlebuś wyszedł przepyszny.

   

Składniki :

- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
- 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
- 1 szklanka mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2  garście siemienia lnianego
- 1 garść sezamu
- 1 garść płatków owsianych
- 1 garść otrębów pszennych  
- po 1 garści pestek słonecznika i dyni
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 czubata łyżeczka miodu
- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki letniej wody



Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy do połączenia wszystkich składników. Blaszkę smarujemy masłem i oprószamy płatkami owsianymi. Przekładamy ciasto chlebowe do keksówki i zwilżoną łyżką wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy obficie sezamem lub pestkami słonecznika. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (termoobieg) z ustawionym naczyniem na dnie piekarnika z wodą. Chleb pieczemy 45 minut. Możemy dodatkowo spryskać drzwiczki i boki piekarnika wodą. Upieczony chleb, postukany od spodu wydaję głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. 
Smacznego.



4 komentarze:

  1. Chleb rewelacyjny! Zdjęcia zresztą też są fenomenalne :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny :) Lubię takie pełnoziarniste zakwasowce :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu wyszedł idealny! :)

    OdpowiedzUsuń