środa, 25 lutego 2015

Puszyste bułeczki drożdżowe nadziewane konfiturą.


Z mąki, mleka i drożdży można "wyczarować" wiele dobrego. Wzbogacając o jajka, masło i domową konfiturę stworzyć pyszne , puszyste bułeczki.
Przepis jest bardzo prosty, niewymagający długiego zagniatania ciasta. Możemy użyć dowolnej konfitury. Ja do tego przepisu użyłam marmolady marchwiowej( zawładnęła mną, a raczej moje podniebienie ;)) i konfitury wiśniowej z rozmarynem. 



Składniki :
( Porcja na blaszkę 23-25 cm)

- 450 g mąki pszennej tortowej
- 20 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g cukru
- 2 rozkłócone jaja
- 60 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżka dobrego ekstraktu waniliowego
- 150 ml letniego mleka

Dodatkowo :

Dowolna konfitura domowa.



Sposób przygotowania :

Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i odrobiny mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu do podjęcia pracy przez drożdże. W misce umieszczamy pozostałe składniki dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy ręcznie ok 5 - 8 minut.
Wyrobione ciasto umieszczamy w misce. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na 45-60 minut.
Po upływie tego czasu ciasto umieszczamy na blacie i wyrabiamy krótką chwilę. Dzielimy je na 9 części o wadze 90- 94 g. Każdą cześć lekko spłaszczamy dłonią i nakładamy po czubatej łyżeczce konfitury. Zamykamy bułeczki i układamy ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zamknięciem do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (termoobieg) i pieczemy przez 25 do 30 minut. 
Gotowe przekładamy na kratkę i studzimy. 
Smacznego.
  • ciasto można również wyrobić w maszynie, mikserem z użyciem końcówki do wyrabiania z hakiem.
  • jeżeli ciasto wyrabiacie ręcznie i będzie się bardzo kleić można lekko podsypać mąką, lub uderzać ciastem o blat lekko je rozciągając( tę metodę zawsze stosuję i dzięki temu ciasta drożdżowe zawsze wychodzą puszyste)







4 komentarze:

  1. ŚWIETNE ..DAWNO NIE ROBIŁAM...ZAPRASZAM NA ''BUŁECZKI Z MALINAMI''
    POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/08/wyrastanie-ciasta-drozdzowego-maslane.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja rodzina pokochałaby Cię za te buły:-), zwłaszcza wczoraj jak u mnie chleba zabrakło:-)

    OdpowiedzUsuń