wtorek, 17 lutego 2015

Pomidorowa z porto, ajwarem i grzankami.


Promyki słońca próbują wedrzeć się do domu przez kuchenne okno. Ogrzewają ściany domu, swą barwą rozjaśniają ciemne pomieszczenia. Łudząco przypominają wiosenne promienie, choć to dopiero połowa lutego, temperatura niska, a wiatr jeszcze mroźny.
 Ogród tak naprawdę nigdy nie zasnął. Przeważa w nim kolor zielony, a cebula pozostawiona jesienią w ziemi mieni się kolorem nadziei. Czasem wielka czarna chmura nadejdzie i przysłoni słońce, sypnie niespodziewanie gradem, by po chwili niebo znów rozpromieniało jasnym światłem.
 Zanurzam się pod ciepły koc popijając kakao i wczytuję się w lekturę kulinarną w poszukiwaniu inspiracji.




 Miała być  tradycyjna, pomidorowa z ryżem. Wieki jej nie jadłam . Nawet specjalnie zakupiłam ryż na tą okazję bo raczej jest rzadkim bywalcem w moich kuchennych progach. Jednak podczas gotowania dałam się ponieść fantazji , która przyniosła niezwykle ekscytujące rezultaty. Z pomidorowej powstało danie jednogarnkowe z ajwarem, który dodał lekkiej pikanterii, z porto ( bo uwielbiam dodawać alkohol do potraw, wzbogaca ich smak) i grzankami czosnkowymi, które dopełniły całość. 
W wersji wegetariańskiej tego dania pierś kurczaka zamieniamy na szklankę gotowanej czerwonej fasoli lub z puszki.


Składniki :
(Porcja dla 4 osób)

- pierś z kurczaka z wolnego wybiegu pokrojona w kostkę
- 50 ml porto
- puszka (400 g) pomidorów krojonych 
- 125 g domowego ajwaru lub kupnego dobrej jakości
-1 szalotka drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
- garść świeżej kolendry
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łodygi selera naciowego drobno pokrojonego
- 1 średnia marchew pokrojona w plasterki
- 1 pietruszka pokrojona w plasterki
- 1/4 fenkułu pokrojonego w piórka
- 100 ml wody
- czubata łyżka miodu akacjowego
- sól i pieprz do smaku



Dodatkowo :

Bułka lub chleb na zakwasie na grzanki

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy lekko rozgnieciony ząbek czosnku razem z łupinką i pokrojone w kostkę pieczywo. Smażymy do zarumienienia.


Sposób przygotowania :

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i podsmażamy warzywa z zielem angielskim i liściem laurowym tak około 5 minut . Dodajemy pierś z kurczaka, podsmażamy kilka chwil i podlewamy porto. Gotujemy na dużym płomieniu około 2 minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy ajwar,  puszkę pomidorów i miód. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i gotujemy około 20- 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy garść albo i 2 świeżej kolendry. Serwujemy z grzankami. 
Smacznego.




  • W wersji wegetariańskiej fasolę dodajemy pod koniec gotowania, żeby się nierozpadła. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz