czwartek, 19 lutego 2015

Domowa marmolada z marchwi i soczystych czerwonych pomarańczy.


Zainspirowana marchwiową marmoladą z tegorocznego wydania kalendarza "Sezonownik" postanowiłam wyczarować swoją własną wersję tej marmolady. Zapewne oryginalna wersja jest przepyszna, ale zależało mi bardzo na połączeniu marchwi z czerwoną pomarańczą, którą się zajadam ostatnimi czasy. Jeżeli jednak będziecie mieli problem z kupnem czerwonej pomarańczy możecie spokojnie użyć zwykłej. 

 Proces przetwarzania marchwi w  marmoladę rozłożyłam na dwa dni, pozwoliło mi to uzyskać odpowiednią i satysfakcjonującą mnie konsystencję jak i podnieść jej walory smakowe.
Marmolada ta świetnie smakuje z naleśnikami jak również na kanapce z kremowym serkiem mascarpone czy bardziej wyrazistym w smaku kozim serem.



Składniki :
(porcja na 2 słoiczki  200 g)

- 1 i 0/5 kg czerwonych pomarańczy ( waga przed obraniem)
- 0,5 kg marchwi po obraniu
- 250 g miodu akacjowego
- 1 czubata łyżka cukru
- 50 ml jasnego rumu
- 1 laska wanilii
- skórka z 2 pomarańczy


Sposób przygotowania :

Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowaną przecedzamy, odparowujemy i miksujemy na gładkie puree.
 Ścieramy skórkę z dwóch pomarańczy, najlepiej użyć do tego zestera do cytrusów. Odfiletowujemy pomarańcze, a z resztek dokładnie wyciskamy sok.
Do puree marchwiowego dodajemy pomarańcze z sokiem i skórkę oraz miód i laskę wanilii przekrojoną wzdłuż. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy ok 1 godziny co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy kolejną godzinę od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliła. Pozostawiamy do  ostygnięcia. Na drugi dzień do marmolady dodajemy rum i łyżkę cukru. Gotujemy ok 1 godziny, lub do momentu aż marmolada całkowicie zgęstnieje. Wyjmujemy skórkę z wanilii. Gorącą marmoladę przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy  i pozostawiamy odwrócone do góry dnem do całkowitego ostudzenia.

  • jeżeli marmolada będzie spożywana tylko przez dorosłych domowników, rum dodajemy po ugotowaniu marmolady, jego smak będzie bardziej wyczuwalny.



9 komentarzy:

  1. brzmi bardzo smakowicie :) musze wyprobować przepis koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, ależ to musiało być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak zimy zamknięty w małym słoiczku - bajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, którym możemy się rozkoszować przez cały rok :)

      Usuń
  4. Z pewnością wykorzystam przepis :) Zdjęcia cudne jak zawsze:)

    OdpowiedzUsuń