czwartek, 26 lutego 2015

Bułeczki śniadaniowe.


Mięciutkie, puszyste, pachnące masłem i delikatne takie właśnie są te bułeczki śniadaniowe. Jeszcze lekko ciepłe posmarowane wiejskim masełkiem, rozpływają się w ustach. Idealne . 



Składniki na 8 bułeczek :

- 400 g mąki pszennej 
- 1 rozkłócone jajo
- 50 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml letniego mleka



Sposób przygotowania :

Z mleka, drożdży, cukru i 2 łyżek mąki robimy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut do podjęcia pracy przez drożdże. Do miski z mąką dodajemy pozostałe składniki i zaczyn. Dokładnie mieszamy. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy ręcznie ok 6- 8 minut. Wyrobione przekładamy do miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 - 60 minut. Po upływie 30 minut ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią. Blaszkę ( 17/ 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z miski i krótko je wyrabiamy. Dzielimy je na 8 części ( 90 g ). Układamy na blasze w niewielkich odstępach. Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (termoobieg). Bułeczki smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy 25 - 30 minut.
Studzimy na kratce.
Smacznego.



3 komentarze:

  1. Bułeczki wyglądają doskonale ! Chętnie zjadłabym jedną na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia! A bułeczki na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń