środa, 11 lutego 2015

Aromatyczny, orientalny rosół z pierożkami na parze.



Cudowny, aromatyczny z orientalnym akcentem trawy cytrynowej rosół  ostatnimi czasy  bardzo często "bryluje"  na moim stole. Z makaronem ryżowym,  sobą  jak i z pierożkami, które są bardzo proste do wykonania. Jednak do zrobienia ich musimy zaopatrzyć się w bambusowy koszyk, który jest bardzo pomocny przy ich wykonaniu. 
W wersji wegetariańskiej mięso zamieniamy na tartą marchewkę. Obie wersje smakują wyjątkowo.


Składniki na rosół :

- 1 średnia marchew
- 1 pietruszka
- kawałek pora ( tylko biała cześć)
- łodyga selera naciowego
- 1 bulwa  trawy cytrynowej
- 2 liście kafir
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 litr gorącej wody
- 3 łyżki sosu sojowego
-1 łyżka sosu rybnego
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie :

Warzywa kroimy na małe kawałki i podsmażamy razem z trawą cytrynową ( zdrewniałą cześć trawy lekko rozgniatamy końcówką noża )około 5 min. na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy przyprawy suche i płynne. Zalewamy gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień na mały i gotujemy około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy wywar przecedzamy. 


Ciasto na pierożki :

- 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 szklanka wrzącej wody

W misce umieszczamy wszystkie składniki i przy pomocy widelca dokładnie mieszamy. Lekko przestudzone zagniatamy i odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką na 30 minut.


Składniki na farsz :

- 100 g mielonej wołowiny lub tartej marchwi w wersji wegetariańskiej
-1 cm pokrojonego w cienkie paseczki imbiru
- 1/ 2 ząbka czosnku pokrojonego w paseczki
- 1/3 papryczki chili drobno pokrojonej
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem drobno pokrojona
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- 1/2  główki średniej kapusty pekińskiej ( 1, 1/2 szkl)
- pęczek świeżej kolendry
- skórka otarta z limonki

Kapustę drobno siekamy, posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na 30 minut, by puściła soki. Po tym czasie płuczemy w zimnej wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli i dobrze wyciskamy. Łączymy ją z mięsem i pozostałymi składnikami.


Sposób przygotowania :

Ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na bardzo cienki placek. Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka. Na każdy okrąg nakładamy po łyżeczce farszu, zamykamy go do środka tworząc falbankę ( sakiewkę).


Bambusowy koszyczek wykładamy krążkiem papieru do pieczenia ze zrobionymi kilkoma otworami. Układamy pierożki w niewielkich odległościach i gotujemy około 7 minut na mocnej parze.
(Bambusowy koszyk ustawiamy na woku lub garnku z gotującą się wodą)
Gotowe pierożki serwujemy w orientalnym rosole z dodatkiem rzodkiewki, dymką i kiełkami lucerny.
 Smacznego.





5 komentarzy:

  1. łał, wygłąda super! ! nigdy nie próbowąłam takich smaków, ale wyglądają doskonale
    pozdrawiam i zapraszam do mojej pasji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowanie i muzyka! To jest coś ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie słuchałam tej piosenki, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń