środa, 7 stycznia 2015

Zupa pomidorowa z harissą, wołowiną i fasolą.


Pustka w głowie. Słowa nie przychodzą, myśli uciekają. Czasem cisza jest lepsza od potoku słów.
Spokój, ukojenie.


Ekspresowe danie jednogarnkowe.
Pożywna i sycąca zupa pomidorowa z dodatkiem harissy.


Składniki na pulpety wołowe :

- 225 g mielonej wołowiny ( ja kupiłam pięknego steka i go zmieliłam)
- 1 łyżeczka pasty harissa
- 1/2 szalotki drobno pokrojonej
- 1 kromka chleba
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajo

Sposób przygotowania :

Kromkę chleba umieszczamy w malakserze i mielimy do momentu, aż uzyskamy drobne okruszki.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie łączymy, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki wielkości orzecha włoskiego.


Składniki na zupę :

- 1 szalotka pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 czubata łyżeczka harissy
- 1 puszka dobrych pomidorów ( 400 g)
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 400 ml domowego wywaru warzywnego lub wody
- 2 spore garście młodego szpinaku
- 1 puszka fasoli białej ( butter beans)
- 1 puszka fasoli  cannellini 
- łyżeczka suszonego tymianku

Sposób przygotowania :

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szalotkę z czosnkiem. Dodajemy puszkę pomidorów, harisse i mieszamy. Dolewamy gorący wywar warzywny i stopniowo dodajemy wołowe kotleciki. Delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa zacznie się gotować zmniejszamy płomień i gotujemy przez 10 minut. Po upływie tego czasu dodajemy dwa rodzaje fasoli, tymianek i miód. Gotujemy prze kolejne 10 - 15 minut na wolnym ogniu. Zdejmujemy zupę z palnika dodajemy szpinak, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż szpinak zmięknie. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą.
Serwujemy z pieczywem na zakwasie.

Smacznego.



8 komentarzy: