wtorek, 20 stycznia 2015

Zupa pomarańczowo - marchwiowa.


Wypatruję wiosny z utęsknieniem, nie mogę się doczekać kiedy będę mogła zanurzyć dłonie w ziemi i dać życie roślinom w moim ogrodzie. Móc wstawać o świcie, spijać kawę na tarasie wsłuchując się w śpiew ptaków. Przechadzać się między grządkami warzyw i cieszyć się chwilą. 

Na razie nie pozostaje mi nic innego jak marzyc o tej chwili i rozgrzewać zziębnięte ciało pomarańczowo - marchwiową zupą z dodatkiem imbiru i chili.



Składniki :

- 1 pasternak lub pietruszka
- 6 średnich marchewek
- sok z 1 dużej, soczystej pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 mała cebula
- 1 cm tartego, świeżego imbiru
- pół puszki dobrego mleka kokosowego
- 1 duży ziemniak
- 1/3 świeżego chili
- 300 ml gorącej wody lub wywaru warzywnego
- sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania :

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę podobnej wielkości. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło klarowane lub olej rzepakowy. Wrzucamy warzywa, imbir, chili i podsmażamy około 2 minut. Wlewamy gorącą wodę lub wywar, dodajemy sok pomarańczowy i skórę z pomarańcza. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień na średni i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Po upływie tego czasu wlewamy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 10 minut lub do miękkości warzyw. Zupę miksujemy przy pomocy ręcznego blendera na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem.  Podajemy z płatkami migdałowymi.

Smacznego.



9 komentarzy: