czwartek, 1 stycznia 2015

Rustykalna, pełnoziarnista tarta z jabłkami i żurawiną.





Pierwszego dnia w roku mam ochotę  na desery nieskomplikowane, wyjątkowe i zdrowe.  Sezonowe owoce na kruchym spodzie. Deser niewymagający od nas dużego wysiłku. Użyłam  jabłek i żurawiny, których mam sporo w domu, ale równie dobrze sprawdzą się owoce mrożone. Prosto, szybko, smacznie i zdrowo.Czego chcieć więcej. Spróbujcie.



Składniki na ciasto kruche :

-120 g mąki pełnoziarnistej razowej lub pszennej
-4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajo
- 65 g masła
-szczypta soli

Wypełnienie do tarty :

- 1 kwaśne jabłko
- garść świeżej żurawiny
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu


Sposób przygotowania:

Na blat kuchenny przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, wbijamy jajo, dodajemy zimne masło pokrojone w drobną kostkę i pozostałe składniki. Przy pomocy noża siekamy wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka. Połączone składniki formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Jabłko kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy na cienkie plasterki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy 30 cm.
Ciasto posypujemy  łyżeczką mąki migdałowej lub bułki tartej. Na środku układamy plasterki jabłek pozostawiając 3 cm wolnego brzegu. Układamy owoce żurawiny. Posypujemy cukrem i cynamonem. Pozostawiane brzegi ciasta zwijamy do środka, lekko dociskając.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut. 
Serwujemy z jogurtem greckim.

Smacznego.



2 komentarze:

  1. Wygląda zachwycająco, tak domowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Uwielbiam ją za to, że nie potrzebuję żadnej foremki aby ją upiec i w dodatku jest bardzo prosta w wykonaniu :)

      Usuń