poniedziałek, 19 stycznia 2015

Gryczane placuszki z karmelizowanymi jabłkami i pomarańczami.


Śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek. Nie wyobrażam sobie wyjść z domu o  pustym żołądku. Zapewne skończyło by się to tak, że wstąpiłabym do pierwszego mijanego sklepu i chwyciłabym z półki mało wartościowy zapychacz, dlatego rano staram się tak zarządzać czasem, aby zawsze znaleźć  te 10 minut na spokojne śniadanie. 
Placuszki gryczane należą właśnie do takich prostych,  ekspresowych dań. Już wieczorem można się do niego przygotować.  Wystarczy wymieszać  wszystkie składniki i pozostawić szczelnie przykryte folią spożywczą w lodówce na całą noc.



Składniki na 8 - 10 szt :

- 1 jajo
- 1 łyżka miodu akacjowego
-szczypta soli
- kubeczek jogurtu naturalnego niesłodzonego i bez mleka w proszku (150 g)
- 1/2 szklanki ( 90 g) mąki gryczanej
- 1/ 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia składników przy pomocy rózgi. Masę pozostawiamy na 20 minut lub całą noc. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym na średnim ogniu do zarumienienia. 



Karmelizowane owoce w miodzie i whisky :

Jabłko lub odfiletowaną pomarańczę podsmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym z łyżką miodu podlewamy alkoholem ( 50 g opcjonalnie ) i podpalamy. Smażymy do momentu aż alkohol wyparuje, a sos się zredukuje i zgęstnieje.
   Placuszki podajemy polane z karmelizowanymi owocami.

Smacznego.

Uwagi :

Masa będzie bardzo gęsta i dość kleista ( urok mąki gryczanej ) wystarczy każdorazowo zamoczyć łyżkę w ciepłej wodzie.
 Placuszki również fajnie sprawdzą się na wytrawnie z łososiem i kozim serkiem.



7 komentarzy: